Od jučer bez propusnice unutar područja pojedinih susjednih JLS-ova
10. travnja 2020.
Poruka PU krapinsko-zagorske
10. travnja 2020.

Veliki petak

Veliki je petak. Dan Isusove muke i smrti i inače je, kao svi dani Vazmenoga trodnevlja, jedinstven u crkvenoj godini. Ove godine još i više, jer se zbog pandemije koronavirusa svi obredi održavaju bez nazočnosti vjernika. Njih se poziva da sudjeluju preko izravnih prijenosa. Uoči najvećeg kršćanskog blagdana – iz crkve su vjernicima uputili poruku – proslavite blagdan uskrsnuća Isusa Krista u svojem domu. Košarice s tradicionalnim blagdanskim jelom blagoslovit će netko od članova obitelji. Mnogi svećenici služit će mise putem interneta, a središnje slavlje koje predvodi kardinal Josip Bozanić prenosit će HRT.

Svete mise i obredi iz krapinske župne crkve Svetog Nikole biskupa prenose se putem YouTube kanala župe. – najavio je krapinski župnik, velečasni Davor Štuljan. Tako je i jučer na Veliki četvrtak bio prijenos svete mise koja se slavi kao spomen Isusove posljednje večere. Danas na Veliki petak pobožnost križnog puta počinje u 15 sati, a poslije tog bit će obredi Velikog petka. I ovaj obred i ova događanja moći će se pratiti izravno putem youtube portala. Sutra na Veliku subotu župna crkva će biti otvorena za osobnu molitvu i poklonstvo pred Isusovim grobom s time da, kako je također poručio, u crkvi istovremeno ne smije biti više od 10 osoba, te da se prilikom boravka u crkvi treba pridržavati sigurnosnog razmaka i svi higijenskih standarda. U 18 sati počinje obred vazmenog bdjenja također u izravnom prijenosu preko youtuba.

Ove godine sve će biti drugačije negoli prijašnjih godina i ikad u povijesti crkve. Uskrs ćemo dočekati u svojim kućama, no bit ćemo povezani molitvom i prijenosom putem interneta. Na Uskrs će sv. mise biti u 6 i 10 sati, a misa u 10 sati će biti prenošena izravno putem YouTube kanala. Župna crkva će biti otvorena tijekom cijelog dana za osobnu molitvu.

Ove godine nema svetih misa s narodom pa isto tako ni blagoslova uskrse hrane u crkvama. Prema preporuci Nadbiskupskog Duhovnog stola blagoslov uskrsnih jela će se organizirati po kućama i to tako da će u svakoj kući molitvu i blagoslov izreći otac ili majka obitelji. – Neka kroz ovu molitvu dođe Božji blagoslov u svaku našu kuću, u svaku našu obitelj te naša obitelj postane „Crkva u malom“.- kazao je velečasni Štuljan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *