Jedan od najstariji dijelova pokućstva, još prije ormara, je škrinja. Različitih oblika s poklopcem koji je ravan, sveden, sedlast ili u obliku krova, no uvijek s prostorom za čuvanje ruha ili dragocjenosti.

Škrinje spominje Homer, prikazane su na grčkim vazama, a najstarije sačuvane srednjovjekovne škrinje potječu iz XII st. Rađene od drveta, ponekad s željeznim okovima a često s ručkama da bi se mogle lakše prenositi.

U škrinjama se spremalo rublje, odjeća, vredniji predmeti i dragocjenosti. Upotrebljavala se kao putni kovčeg, sjedeljka ili ležaljka. Najljepše i najraskošnije bile su škrinje u kojima su nevjeste donosile opremu.

Na prostorima sjeverozapadne Hrvatske škrinje nalazimo u seoskim i gradskim domovima. Ukrasi na njima izvode se parenjem, rezbarenjem, žeženjem, bojanjem i sl. Najčešći motivi su razne, ravne, kose ili cik cak crte s različitim kombinacijama rozete te jednostavnim ili koncentričnim krugovima.

Ovogodišnju dobrodošlicu svim gostima Krijesnice poželjeli smo našim malim suvenirom Škrinjom. Svu toplinu koju smo Vam podarili u našim druženjima dobro u nju zatvorite i čuvajte budućim naraštajima.