2010. GODINA

2010. godina

Krijesnica- Zagorski glazbeni festival koji iznova dočarava neprolazne vrijednosti glazbene tradicije kajkavskih krajeva!
Nastupilo je dvadesetak izvođača, malih sastava i solista uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Siniše Leopolda, koji je i umjetnički ravnatelj ZGF-a Krijesnica. Nastupili su Zlatko Vitez, Mirko Bačić i Momir Horvatek, Anja Šovagović, Jasna Doležal i klapa Bistrica, Zlatko Job, Zvonko Franc, Barbara Suhodolčan, Antun Stašić, Željko Grozaj, Đuka Čaić, Ivana Trogrlić, Siniša Miklaužić i Auzwinkl muzikanti, Kavaliri, Andrija Kos i Zlatne žice, ŽAKUD Jesenja, Lepi cajti, Ravnogorski tamburaši, Savski valovi, Podvinčani i Begini.
Tradicionalno Krijesnica donosi i festivalske priredbe. Tako je u maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta postavljena izložba Svečanost perunika, akademskog slikara Zorislava Drempetića Hrčića. Svečanost perunika posvećena je svečanosti Krijesnice – 14 perunika za 14 Krijesnica. Jedna od priredbi Krijesnice bila je javno izvođenje emisije Radija Hrvatsko zagorje Krapina „Nek tambura svira“ koja je održana u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Uz glazbeno-književnu večer promovirani su spotovi Siniše Miklaužića i Auzwinkl muzikanata – Muzikanti vu turizmu, i Humčanka. Govorilo se o samim pjesmama, humskom i ravnogorskom dijalektu, o spotovima koji su snimani na području općine Hum na Sutli i u Ravnoj gori… Nastupili su tako Ženski vokalni ansambl Sotelia iz Huma na Sutli, Tomislav Vidmar i Denis Kezele – članovi Auswinkl muzikanata, tamburaški sastav Savski valovi, i Siniša Miklaužić. Doprinos književnoj večeri dala je autorica mnogih zagorskih hitova – književnica Snježana Šoštarko (galerija slika).
ZGF Krijesnica održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora, te uz potporu Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.