Zagorje i Podravina Zagorju

Glazba i stih nemaju kraja u programima ZGF Zagorske krijesnice. Unatrag dvije godine koncerte Zagorje Zagrebu održane u zagrebačkoj dvorani Lisinski publika je zdušno podržala – i novi iskorak zajedničko druženje Podravaca i Zagoreca pokazao se pun pogodak.

U prepunoj dvorani nastupili su Podravke i Zagorke, Zagorci i Podravci, kao autori i interpreti, ali naravno i kao organizatori. Pomno odabran program, besprijekorne izvedbe solista, malih sastava i Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Predstavljeni su svi stilovi i žanrovi glazbe koji čine osobitost i prepoznatljivost Zagorja i Podravine. Uz tradicijske popevke izvođene su i skladbe koje su svoje prvo predstavljanje doživjele na festivalima: Svečanosti kajkavske popevke, na pitomačkom festivalu Pjesme Podravine i podravlja i na sve popularnijoj Zagorskoj krijesnici.
Koncert je počeo zajedništvom u pjesmi Zagorec i Podravka, na cesargradske obronke sa strahopoštovanjem podsjetiti će Đani Stipaničev u ljubavnoj popevki Moja draga Katarina, a sa violinama svog življenja na tišinu zagorskih trnaca Leopold Petromil i Antun Stašić… prepuna ljubavi zagorska zipka Ladislava Prežigala s izvrsnom interpretacijom Adama Končića. Moj angelek, Podravino moja mila, Suza za zagorske brege mamile su suze raznježenoj publici. Nazdravljeno je Podravcu, Zagorcu, Zagrepčaninu Dragi Britviću, čiji će stihovi još dugo, poput krijesnice bdjeti od zelenih veja do slavonske i podravske ravni, od zagrebačkih predgrađa do hlada neubrane masline. Na kraju hvala domaćinu Zagrebu od svih izvođača u pjesmi Moj Zagreb tak imam te rad.

Zagorci i Podravci imaju mnogo toga srodnog. Težački život, ljubav prema zemlji koja je za Podravce i Zagorce svetinja, nemogućnost da se zbog ljubavi prema rodnoj grudi ode iz zavičaja, kajkavski materinji jezik, slična glazba, ritam polki i valcera garniran zvucima violina i cimbala. Potvrda ovog posljednjeg upravo je desetogodišnja suradnja dvaju festivala pitomačkog Pjesme Podravine i podravlja i Zagorske krijesnice.
Među ostalim bili su tu Podravci, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tomić, gradonačelnik Grada Virovitice Zvonko Kožnjak… i Zagorci, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba Ladislav Prežigalo, dožupan Zorko Vidiček, gradonačelnik Grada Krapine Josip Horvat… Organizatori ovoga koncerta Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja Pitomača i Osnovna glazbena škola Fortunat Pintarić Koprivnica, pozivaju nas na novo druženje iduće godine.

Sudionici koncerta

Preko pedeset imena što skladatelja, što pjesnika, što aranžera potpisuje skladbe koje su izveli izvođači zagorske i podravske glazbene scene. Svima njima pripali su aplauzi, kao zahvala što od predaka naslijeđenu baklju hrvatskog stiha i glazbe hrvatske čuvaju za generacije nekih novih desetljeća i stoljeća.
Ruku pod ruku bez razmirica na pozornici Lisinskog nastupili su: Maja Zeko, Adam Končić, Đani Stipaničev, Ema Vitelić, Gordana Ivanjek, Branko Greblički Ventek, Franjo Barić, Leopold, Petromil i Antun Stašić, Željko Sesvečan, Marija Kralj, Ivica Martinčević, Miroslav Živković, Jasna Doležal, Boris Ćiro Gašparac, Ana Filipović, Željko Krušlin Kruška, Barbara Othman, Mirko Bačić, Vid Balog, Vanna, Milivoj Arbanas, Simica Kuhar, Licitari, Podravski mužikaši, Đurđevčice, Kajda, Kavaliri, Purgeri i Tamburaški orkestar HRT-a predvođen maestrom Sinišom Leopoldom. Priredbu su vodili Rosanda Kokanović, Gordana Ivanjek, Zlatko Škrinjar i Mario Došen.

Branko Greblički Ventek – Moram reći, sviđa mi se ovaj objedinjeni projekt Zagorja i Podravine. Svi smo kajkavci, svi smo dušom i tijelom vezani za Zagreb. Zapravo je to jedna lijepa prilika došetati u Zagreb s popevkom. Dobro odabran repertuar, izvrsni izvođači uz Tamburaški orkestar HRT-e, gospodin Siniša Leopold nose jednu novu dimenziju i daju bogatstvo ove večeri.

Adam Končić – Divno je kaj su se Zagorci i Podravci ovu večer ujedinili. Tak se i trebaju ujedinjavati, jer sloge među kajkavcima nigdar dosta. Pogotovo kad je možda u kapitalnom gradu preslaba, za koji znamo da je nakad bil kajkavski grad. Mislim da ova publika, koja je večeras ovdje, upravo to podržava.

Josip Tončić (Podravski mužikaši) – Izuzetna mi je čast svirati na večerašnjem koncertu, dojmovi su krasni, publika vrlo aktivno sudjeluje u koncertu, dvorana je puna… Drago mi je što su se Podravci i Zagorci skupili na jednu hrpu i da možemo dati koncert koji doliči mjestu na kojem se održava. Koncert je poseban za Zagorje, za Podravinu, za Hrvatsku. Želio bih da postane tradicionalan i tako stalno podsjeća naraštaje na vrijednosti koje imaju.