Preko 40 godina Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo rujanskim priredbama promovira kajkavske popevke, a kajkavci s ponosom ističu svoju pripadnost hrvatskom narodnom identitetu. Preko 40 godina autohtone običaje, govor i glazbu promovira i čuva Radio Hrvatsko zagorje Krapina organizator ZGF Krijesnica. Najljepšu potvrdu svoga stvaralaštva dobili su u burnim ovacijama publike u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinski u ponedjeljak 22. listopada 2007. na velikom koncertu Zagorje Zagrebu.

Pred četiri godine, kad je nekoliko entuzijasta s Radija Hrvatsko zagorje Krapina iniciralo koncert u zagrebačkoj dvorani Lisinski nisu ni slutili, da će pokrenuti niz od dvadesetak koncerata koji su u od tada održani u toj istoj dvorani, od strane različitih organizatora iz Hrvatskoga zagorja. Naime, punih dvadeset godina prije toga, nije bilo sličnog glazbenog događaja u Zagrebu.

Možda je koncert Zagorje Zagrebu samo slijed još davnih veza, jer vratimo li se nekoliko stoljeća unatrag, točnije 1848. kada je Vatroslav Lisinski dirigirao u Krapini svoju operu Ljubav i zloba, u prisutnost grofa Jankovića, naći ćemo bilješke o glazbenim suradnjama hrvatske i zagorske metropole. Davno utvrđeni temelji, možda su katkada gubili kontinuitet u nadgradnji, ali nikada nisu zamrli – Zagreb i Zagorje jezično i glazbeno oduvijek su povezani. Naša je Krijesnica svake godine težila novom i boljem, a sve je bilo mnogo lakše, tamo negdje od 2003. od kada Tamburaški orkestar HRT-a sudjeluje u glazbenim izvedbama, a svoje veliko iskustvo i znanje u cjelokupni projekt unosi maestro Siniša Leopold, danas umjetnički ravnatelj festivala. Njegova je glazbena koncepcija svih koncerata u Zagrebu, pa i ideja samog imena Zagorje Zagrebu – ističe Tanja Gregurović direktorica Radija Hrvatsko zagorje Krapina.

Možemo biti zadovoljni održanim koncertima Krijesnice u Krapini i ovog potonjeg Zagorje Zagrebu u Zagrebu. Publika je uživala u interpretacijama kajkavskih popevki, novijih i starijih s oba festivala, pa i onih dobro poznatih iz stare kajkavske baštine. Slavila se kajkavska popevka, učinjen je iskorak u suradnji glazbenih institucija u Gradu Krapini. U vrlo ugodnoj atmosferi slijedili su nastupi brojnih izvođača, objedinjenih u promociji kaja. – ocjenjuje maestro Siniša Leopold nakon održanog koncerta.

Briljantnu izvedbu Zlatka Viteza isto tako osobite popevke Zate dragi kaj autora Marijana Jergovića, Rajka Stilinovića i Siniše Leopolda publika je posebno nagradila. Osobiti ugođaj i isto tako burno odobravanje poklonjeno je Adalbertu Turneru Juciju, popevki Zakaj autora Zorana Mišolongina, Albine Štimac i Romana Grossa. Kseniji Erker uopće nije bilo teško potaknuti publiku u izvedbi svoje i Hrvojeve pjesme To je Zagreb moj, a pozorno je saslušana dodatna najava Dreleta popevki Megla koju je ponosno izveo sa svojim prijateljima Kavalirima…

Zagorje Zagrebu bila je završna priredba Dana Krijesnice koji su proteklog mjeseca u organizaciji Radija Hrvatsko zagorje Krapina održani u Krapini, a s istim motom baš kao u pjesmi Zate dragi kaj , sve je bilo podređeno dragom kaju.

Sudionici koncerta

Najljepše kajkavske popevke, stare zagorske i zagrebačke starogradske pjesme izvodili su: Kavaliri, Kraljevi ulice, Adam Končić, Hrvoje Hegedušić, Ksenija Erker, Ivica Pepelko, Branko Greblički Ventek, Adalbert Turner Juci, Ivica Bobinec, Josipa Lončar, Ivica Ivanković, KUD Kupljenovo i vokalna skupina Ivančice, Barbara Otman, Kristina Iveković, Stjepan Srpak, Jasna Doležal, Zlatko Vitez, Branko Ovčarić, Đani Stipaničev, Mišo Doležal, Gordana Ivanjek, Mladen Hitrec, krapinske mažoretkinje, Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, orkestar i zbor KUD-a Ilirci, pod ravnanjem maestra Viktora Crneka.