Krijesnice svijetle punim sjajem
U organizaciji Radija Hrvatsko zagorje Krapina i pod medijskim pokroviteljstvo Večernjeg lista u nazočnosti župana Želimira Hitreca i dogradonačelnice Krapine Vesne Filipović Hitrec u krapinskoj festivalskoj dvorani održan je Drugi izbor hita Zagorske krijesnice na kojem je s odabranim skladbama nastupilo 22 vodeća zagorska sastava i vokalnih solista.

Zlatna krijesnica i titula najboljeg prema glasovanju slušatelja deset hrvatskih radiopostaja pripala je Lepim cajtima za pjesmu Zagorje mix, Srebrna krijesnica Cajgerima iz Zlatara, a Brončana krijesnica mladoj vokalnoj solistici Silviji Bartol. Nagrade je uručila direktorica Radija Hrvatsko zagorje Krapina Tanja Gregurović.

Odlukom glazbenih urednika specijaliziranih emisija tih radiopostaja, nagrada Udruge hrvatskih lokalnih javnih glasila, supokrovitelja ove priredbe, pripala je Dečkima z bregov za pjesmu Kad ljubiš tuđu ženu, a uručio ju je Željko Matanić, tajnik Udruge.

Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda koju je na pozornici pročitao predsjednik, direktor pitomačkog festivala dr. Marijan Jergović, prvo mjesto uvjerljivo je pripalo Kavalirima iz Bednje za pjesmu Baurico. Od sto mogućih Kavaliri su osvojili 97 bodova što znači devet od deset članova stručnog suda dalo maksimalnih deset bodova i samo jednu sedmicu. Koliko su Kavaliri dojmili žiri najbolje govori podatak da je Snježana Mlinar drugo mjesto osvojila sa 30 bodova, a grupa San treće sa 29 bodova. Prema odluci publike u Festivalskoj dvorani i čitatelja Večernjeg lista Kavaliri su uvjerljivo osvojili prvo mjesto, dok je drugo mjesto pripalo Kompanjerosima , a treće Podvinčanima. Uime pokrovitelja, Večernjeg lista, zlatnu srebrnu i brončanu plaketu najčitanijeg hrvatskog dnevnika, dobitnicima je uručila novinarka Silva Videk.

Voditelji priredbe bili su Ivica Pepelko, Melita Bručić i Mirjana Bajzec. Prepuna festivalska dvorana, i to ne samo Zagoraca već i posjetitelja iz Varaždina, Zeline i Maribora, veliko medijsko zanimanje za priredbu, te odaziv svih najboljih zagorskih glazbenika govore i o dobroj medijskoj osmišljenosti ove priredbe trenutačno vodeće u cjelovitoj prezentaciji zagorske glazbe.

Već dogodine vodeća imena zagorske glazbe, koja u zadnje vrijeme doživljava procvat, najvjerojatnije će se predstaviti autorskim skladbama pisanim isključivo za Hit Zagorske krijesnice čime bi ova priredba mogla prerasti u pravi festival. I dok će god u svim događanjima vezanim uza Zagorsku krijesnicu glazba, mužikaši i njihova afirmacija biti na prvom mjestu, Krijesnica će svijetliti punim sjajem, u to ne treba sumnjati. (Ivica Tušek – Večernji list)