Najbolji ponovno na okupu
Po mišljenju mnogih, Festival spada među najbolje priredbe ovakve vrste u Hrvatskoj.

Tjedan Kajkavske kulture Krapina ‘99 imao je briljantan završetak u nedjelju, kada je održan Zagorski glazbeni festival Zagorska krijesnica. Organizator priredbe Radio Hrvatsko zagorje Krapina punu pozornost posvećuje domaćoj zagorskoj glazbi, njezinoj afirmaciji i promičbi. Na tragu tih nastojanja prije dvije godine Radio je pokrenuo emisiju Zagorska krijesnica urednika i voditelja Ivice Pepelka. Iz okrilja te emisije najprije je nikla priredba Hit zagorske krijesnice, a nakon dvogodišnjeg održavanja ove godine pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista i Festival Zagorska krijesnica.

Za brojnu je publiku, koja je te nedjelje Festivalsku dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta priredbe su održane u 17 i 20 sati.

U interpretaciji najpoznatijih imena zagorske glazbe na festivalu je izvedeno dvadeset pjesama. Odlukom stručne komisije i publike u festivalskoj dvorani pobijedio je sastav Kavaliri iz Bednje sa pjesmom Prelepi moj kroj koja je za izvođenja dobila najviše ovacija oduševljene publike. Da podsjetimo, Kavaliri su i lanjski pobjednici ovog Festivala, a dečkima iz Bednje zlatnu plaketu Večernjeg lista uručio je predstojnik UNS-a Ivan Jarnjak, koji je te večeri na najoriginalniji način znao izgovoriti naziv pjesme Prelepi moj kroj, budući da je rodom iz bednjanskog kraja. Ta pjesma, prema Stručnoj komisiji, ima najbolji tekst. Zagorska solidarnost bila je očita i ovaj put, jer novinarki Večernjeg lista Silvi Videk, kod podjela nagrada u pomoć su priskočili šef UNS-a Ivan Jarnjak i župan Hitrec, pa čestitara i nagrada nije nedostajalo.

Prema glasovanju slušatelja četrnaest hrvatskih radiopostaja najbolju izvedbu imali su Lepi cajti sa pjesmom Dobro jutro, a drugo mjesto pripalo je Jadranu Doganu i njegovoj Nevjernici, dok je treće mjesto zauzeo sastav Zagorski cug s pjesmom Bučnica.

Prema odluci publike u festivalskoj dvorani drugo mjesto pripalo je Ivanu Bencu za pjesmu Mojem gradu, istovremeno i treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Treća nagrada publike pripala je novoj nadi zagorske glazbe Anamariji Čižmak i sastavu Zelenjak iz Klanjca za izvođenje pjesme Za nesretne žene. Stručni sud drugo mjesto dodijelio je skladbi Došel bum došel mama u izvedbi Ivana Povijača. Nagrade Zlatne krijesnice najboljima je dodijelio Radio Hrvatsko zagorje Krapina. Na kraju svi su bili zadovoljni, jer po mišljenju mnogih Festival spada među najbolje priredbe ovakve vrste u Hrvatskoj.

Voditelji Festivala bili su Nena Cvetko i Zdravko Grabušić, a posebni gosti Podravski mužikaši i Stjepan Jeršek Štef. (Ivančica Jurčević iz pisanja u Večernjem listu).