Zagorje Zagrebu
Želja organizatora Radija Hrvatsko zagorje Krapina, da svaka Krijesnica bude i poseban izazov prema novom i boljem, prošle je godine potvrdu imala u velikom koncertu Zagorje Zagrebu održanom 27. listopada u velikoj dvorani VatroslavLisinski. Zbog zagorske samozatoajnosti, nedostatka novaca i osjećaja za vrijednosti zagorske glazbe od strane nekih medija, bilo je to prvi put da ispunjena dvorana Lisinski može uživati u onom najboljem što zagorska glazba ovog trenutka može ponuditi. A, ta riznica naše baštine i one tradicijske i one suvremene, u kojoj je uživalo gotovo 1800 posjetilaca Lisinskog sastojala se od izvornih napjeva, preko kajkavskih evergrina do instrumentalnih polki i najnovijih skladbi sa Zagorske krijesnice. Pomno odabran program maestra Siniše Leopolda i besprijekorne izvedbe Tamburaškog orkestra HRT-a. Predstavljeni su svi stilovi i žanrovi glazbe koji čine glazbenu osobitost i prepoznatljivost Zagorja, a učinili su to najeminentniji izvođači.
Držeči kako ništa više nakon Lisinskog, po zagorsku glazbu neće biti isto, kako će oni koji su sumnjali ili se nisu imali prigode uvjeriti, sada uvjereni u njezine neosporne vrijednosti, svježinu i kvalitet i kako će to biti otkriće mnogima, Radio Hrvatsko zagorje Krapina prihvatio se ovog izazova i uspješno odgovorio na njega. Toplina prijema i počesto burne ovacije izvođačima, krasile su ovu zagrebačku listopadsku večer. Suze koje su pale Vanni nakon izvedbe pjesme Suza za zagorske brege, a koje su za nju bile povratak u djetinjstvo, kako nam je rekla, i otkriće dubine i topline ove glazbe i za sve nazočne bile su simboličan povratak iznova otkrivenim korijenima, tradiciji, samosvjesnosti i materinjem kajkavskom jeziku. Na simboličan način, označile su to i riječi krapinskog gradonačelnika Alojza Malogorskog kod pozdrava nazočnima: … cug nam ovaj put nije pobegel.
Uvjereni smo da više nikad ni neće, da će ovogodišnja priredba Zagoje Zagrebu privući još veću pozornost javnosti i medija, a zagorska glazba dobiti status koji svojim kvalitetom zaslužuje.

Reprezentativni izvođači reprezentativne glazbe

Prezentirajući sve glazbene stilove kajkavskog govornog izričaja, u dvorani Lisinski nastupili su eminentni izvođači ovih vidova glazbe ili kako će jedan od sudionika reči, bilo mi je drago što mogu braniti boje reprezentacije ponajboljih izvođača kajkavske regije.
U nesvakidašnjem glazbenom događaju za pamćenje sudjelovali su, Vokalna grupa Fiola iz Gornje Stubice, Tomislav Brajša, Adelbert Turner Juci, Fakini, Marija Kralj, Stjepan Srpak, Stjepan Jeršek Štef, Lea Lovrenčić, Lepi cajti i Branko Greblički Ventek, Miroslav Živković, Gazde, harmonikaš Marijan Krajna, Gabi Novak, klarinetist Branko Ovčarić, glumac Antun Tudić, Željko Krušlin Kruška, Kavaliri, Dječji zbor Loptice iz Zagreba pod ravnanjem Jasne Doležal, Vanna, Jacgues Houdek, klavirist Zlatan Došlić, vilončelistica Snježana Rucner, Puhački orkestar Grada Krapine predvođen Josipom Cvrtilom, Krapinske mažoretkinje za čiju se koreografiju pobrinula Duška Kožić i Tamburaški orkestar HRT-a predvođen maestrom Sinišom Leopoldom. Priredbu su vodili Petka Coner i Mario Došen. (I. T.)