O namaOVDJE RADIO STANICA KRAPINA; DOBAR VAM DAN, DRAGI SLUŠAOCI, AKO NAS ČUJETE, JAVITE NAM…

U podne oglasio se glas prve spikerice Koime Balić-Cerovečki 25. svibnja 1967.

Radio Hrvatsko zagorje – Krapina s emitiranjem programa započeo je daleke 1967., te je najstarija radio postaja u Hrvatskom zagorju. Iako je osnovana kao promotor Krapinskog festivala i kajkavske popevke, pa tako posebnu pažnju posvećuje njegovanju kulturne baštine i kajkavskog izričaja, od samog početka emitiranja kontinuirano izvješćuje o događajima u političkom, kulturnom, gospodarskom i javnom životu Hrvatskog zagorja. Danas, program ove komercijalne radio postaje osmišljava deset stalno zaposlenih djelatnika i desetak suradnika. Posljednjih dvanaest godina Radio je organizator Zagorskog glazbenog festivala Krijesnica koji je do sada iznjedrio 503 nove autorske skladbe, koje glazbenom formom, izvedbom i jezičnim iskazom smjeraju na očuvanje kajkavskog dijalekta i kulturnog identiteta sjeverozapadne Hrvatske. Kvaliteti festivala pridonosi posebice njegov umjetnički voditelj Šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT–a, maestro Siniša Leopold.

Zahvaljujući Radiju, pokrenuti su i od publike osobito pozdravljeni koncerti Zagorje Zagrebu i Zagorje i Podravina Zagrebu, a suradnja s drugim krajevima Lijepe naše potiče se i na druge načine. Radio razvija i diskografsku djelatnost, kojom prati festivalske koncerte, a u svrhu očuvanja specifičnog melosa našeg područja izdani su nosači zvuka bednjanskih Kavalira, Podvinčana iz Jesenja, Stjepana Srpaka…

Za svoj rad Radio Hrvatsko zagorje Krapina dobio je brojna priznanja i zahvale, izdvajamo:

Plaketa Krapinsko-zagorske županije za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu– plaketu je na svečanoj sjednici uz Dan Krapinsko zagorske županije 23. travnja 2007. uručio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Plaketa Grada Krapine za doprinos u očuvanju i promicanju kajkavskog kulturnog stvaralaštva, te unapređenju glazbene kulture u cjelini – u povodu 40. obljetnice Svečanosti kajkavskih popevki, 9. rujna 2005. uručio krapinski gradonačelnik Josip Horvat.U RADIJU HRVATSKO ZAGORJE – KRAPINA ZAPOSLENI SU:

TANJA GREGUROVIĆ
DAMIR GLAS
KLEMENTINA CEROVEČKI
MARINELA KATONA JURIĆ
IVAN GREGUROVIĆUZ NJIH PROGRAMU DOPRINOSE:

DUBRAVKO SOPEK