Nije lako iznjedriti nešto novo. Ali smisao života i nije u tome da on bude lagan, već da bude lijep i dobar. Upravo takva bila je prva večer Krijesnice, u novom zvukovlju s probranim glazbenicima – lijepa i dobra. Izvedeno je 19 skladbi, dijelom obnovljenih starih kajkavskih napjeva, autora iz cijele Hrvatske u interpretaciji: Vladimira Kočiša Zeca, Kostadinke Velkovske, Vida Baloga, Tomislava Golubana, Miroslava Evačića, Lidije Bajuk, Tete Lize, Maje Grgić, Siniše Miklaužića, Đurđevčica, Kavalira, Vilingore, Singrlica, instrumentalista Marjana Krajine i Igora Savina, te Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem našeg umjetničkog ravnatelja maestra Siniše Leopolda.

Bila je to iznimna večer, virtuoznog muziciranja odabranih glazbenika. Kako se na ljubav gleda u osamdesetima ispričala nam je u svojoj osobitoj interpretaciji teta Liza, dobitnica Porina i nagrde predsjednika države. Ta je priča bila nadahnuta tekstom i glazbom proslavljenog autorskog tima Vladimira Kočiša Zeca i Leonarda Bakse Čečija u aranžmanu Siniše Leopolda. Izmamila je simpatije teta Liza, svih u dvorani i u više izlazaka naklonom svima zahvalila. O svom nastupu na našem festivalu tijekom cijelog popodneva snimala je dokumentarac… pa ćemo i to uskoro vidjeti. Etno glazba nije puka svirka, način je života, razmišljanja, njeni stvaraoci pronalaze načine svog osobnog pristupa doživljavanju baštine suvremenim glazbenim smjerovima i upravo to je u svojoj izvedbi skladbe Lijepa Vida na najbolji moguć način ponovo pokazala Lidija Bajuk. I Kostadinka Velkovska pridružila se etno izvođačima skladbom Nemrem te pozabit. Etno večer pamtiti će se i po izvedbama dvoje mladih već renomiranih izvođača – Tomislava Golubana virtuoza usne harmonike, koji je za ovu prigodu obradio staru narodnu pjesmu Išel budem v kleticu, i Maje Grgić u interpretacijama napjeva Zove Maro zove i Rožica si bila, a u obradi Igora Savina. O ljubavi Zagoraca i Podravaca popevali su Vid Balog i Miroslav Evečić, Humčana i Bednjanaca – Kavaliri i Siniša Miklaužić, a uz već poznate Đurđevčice još jedna folklorna vokalna skupina privukla je pozornost ukupnim nastupom, izvedbom, koreografijom i odjećom u svom prvom festivalskom nastupu Singrlice iz Samobora. Sako delo konec ima pa je tako i ovo prvo izdanje etno Krijesnice završilo upravo tom skladbom, u muziciranju Tamburaškog orkestra HRT-a i virtuoza na harmonici Marjana Krajine.

U najavama našoj se voditeljici Kristini Pavlović pridružio Vid Balog. Kristalni pehar u znak zahvalnosti za sve ove godine podrške u organizaciji festivalskih priredaba direktorica Tanja Gregurović uručila je Ivanu Jarnjaku potpredsjedniku Hrvatskoga sabora ove večeri i izaslaniku pokrovitelja predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića. I našem Radiju, te je večeri slijedila zahvala pokrovitelja za sve dosadašnje organizacije Krijesnice koju je u vidu Spomen medalje Hrvatskog sabora direktorici uručio potpredsjednik Ivan Jarnjak.

Nagrada za najizvođeniju pjesmu zabavne večeri 11. ZGF Krijesnice – Beli prami dodijeljena je autorima glazbe, teksta i aranžmana, Mariji Toldy Brindl i Toniju Eteroviću, te izvođaču Đuki Čaiću. (T.G.)