2014. GODINA

ZGF Krijesnica još jednom se 17. listopada dokazao kao festival posebne atmosfere, odličnih pjesama i vrsnih interpretacija. Potvrdili su to brojni posjetitelji, među kojima je bila i Dunja Špoljar, izaslanica pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Jasna Petek, dožupanica Krapinsko zagorske županije i Branko Varjačić dogradonačelnik Grada Krapine. Bila je to ujedno i rođendanska proslava punoljetnosti ovog prije svega radijskog festivala.


U 18 godina mnogo se toga promjeni, odrastu generacije, rađaju se Zagorci Zagorke, al na sve mijene otporni ostaju naši bregi i popevka. Lete preko vremena. Bregi su u našim popevkama simbol opstojnosti i ljepote i svjedoče o vremenu još od kad je pračovjek slučajno puhnuo u trstiku. Taj zvuk posuđen iz prirode traje i danas u večerima naše Krijesnice.

Osvrnemo li se na sve prošle godine, to je preko 500 snimljenih skladbi glazbe zagorskog podneblja. Ovaj festival potiče stvaranje glazbe bliske radijskim slušateljima, a skladatelji, tekstopisci i izvođači uglavnom su iz kajkavskog govornog područja. Ljepotu ovog podneblja donose u skladbama koje su prihvaćene i rado slušane diljem Lijepe naše. To je i zavidan broj izložbi poznatih umjetnika, održanih pjesničkih večeri, različitih promocija kudovskog stvaralaštva, suvenira i ono najvrednije, što nam ostaje doživotno u sjećanjima, druženja u Krapini.

Tijekom svih tih godina u Krapini su hrvatski glazbenici pokazali kako uspješno mogu, bez straha i srama stvarati na kajkavskom izričaju. Upravo je Krijesnica potakla mnoge na dijalektalno stvaralaštvo. Mnogi su sa zanimanjem pratili nastupe Kavalira i ohrabljeni njihovim uspjehom promocije bednjanskog govora, počeli glazbeno stvaralaštvo na svom materinjem jeziku. Otuda i sve češće prezentacije humskog, ravnogorskog, jesejanskog govora...

Krijesnica se i ove godine potvrdila kao revijalna priredba kajkavskog glazbenog stvaralaštva poznatih i uspješnih glazbenika. Uz tamburaške i violinske male glazbene sastave, soliste su pratila dva orkestra. Vrhunskim sviranjem predstavio se nagrađivani Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan po ravnanjem dirigenta Ivice Bartolića i festivalski orkestar mladih krapinskih glazbenika okupljenih od poznatog hrvatskog glazbenika Tonija Eterovića. Na krapinskoj pozornici nastupili su: Klapa Bistrica, Podvinčani, AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje, Kavaliri, Andrija Kos i TS Brajde, Zoran Čavužić, Ronald Braus, Đuka Čaić, Ivan Mikulić, Anđela Sinković, Krunoslav Horvat, Žice Krapinice, Dario Došlić, Tajana Tolić i Max Hozić, Josipa Lončar, Nikolina Fišter i Nano Prša, Zlatko Deveničar i Mihael Cobović. Koncert Krijesnice upotpunili su članovi KUD-a Krapina, Dvorske mladeži iz Klanjca i plesom tvilingašica Jelena Lež.

Premda je teško izdvojiti najbolje, publici su posebno zanimljivi ponovi bili Kavaliri koji su ovog puta ispričali životnu priču jednog zagorskog purana, ali i sopranistica Josipa Lončar koja kajkavski donosi ljubavnom popevkom u opernoj maniri. Treba pohvaliti i nastupe vrhunskih glazbenika Ivana Mikulića, Đuke Čaića, Tajane Tolić i Maxa Hozića, Ronalda Brausa i Ljiljane Čokolat operne pjevačice kojoj je festival posebno zahvalan što je u jednom danu odlučila i vrlo uspješno zamjenila, spriječenu obvezama Milu Elegović. Krijesnica festival na kojemu nema nagrada, pa prema tome ni natjecanja, dokazuje kako dobro druženje, koje uz predstavljanje novih pjesama izvođačima može biti dovoljan povod za takvu manifestaciju. Ovogodišnji festival ne samo da potvrđuje svu raznolikost i bogatstvo zagorske glazbe, već donosi i nekoliko skladbi zabavnog i pop izričaja na kajkavskom.

Piše Tanja Gregurović

REDOSLIJED IZVOĐENJA - 18. ZGF Krijesnica:
 1. PENZIONERSKA - PODVINČANI - V. Blagec - V. Blagec - D. Totović
 2. NIKOLINA FIŠTER i NANO PRŠA - V. Blagec - M. Herceg - D. Totović
 3. ĐURĐICA - ZLATKO DEVENIČAR - D. Totović - Đ. Habel - D. Totović
 4. ZANAVEK - DARIO DOŠLIĆ - D. Došlić - K. Crneković - A. Turner/J. Vugrek/S. Presečki
 5. GDA TEBE MI NI - KRUNOSLAV HORVAT i ŽICE KRAPINICE - N. Kukovačec - M. Hršak - K. Krog/A. Turner
 6. UZ KRAPINČICU - MARTINA POKUPEC - M. Toldy Brindl - M. Toldy Brindl - H. Hegedušić
 7. TUJ SAM NA SVOM - TAJANA TOLIĆ i MAKS HOZIĆ - T. Eterović - M. Hršak - T. Eterović
 8. JOŠ ZAGORJE NI PROPALO - ANDRIJA KOS i TS BRAJDE - A. Kos - A. Kos – M. Plantak
 9. VINSKA KRALJICA - AKUD Žensko kazalište GORNJE JESENJE - D. Češnjaj - D. Češnjaj - D. Češnjaj
 10. VRNI SE DENES - ZORAN ČAVUŽIĆ - H. Herček - M. Hršak - A. Turner
 11. SUZE SU MOJE - MIHAEL COBOVIĆ i TO KUD-a MIHOVLJAN - D. Berović - M. Hršak - I. Bartolić
 12. SENJALA SEM - JOSIPA LONČAR - M. Galoić - R. Fureš - M. Galoić
 13. DOJDI PRIJATEL - KLAPA BISTRICA - M. Galoić - R. Fureš - M. Galoić
 14. JOŠ JEMPUT ME KUŠNI - IVAN MIKULIĆ - T. Eterović - M. Pašiček - T. Eterović
 15. ZLATOLASA - ĐUKA ČAIĆ - T. Eterović - M. Pašiček - T. Eterović
 16. PURUN - KAVALIRI - D. Češnjaj - D. Češnjaj - D. Češnjaj
 17. PRAF ZA PRAF - MILA ELEGOVIĆ i RONALD BRAUS - M. Doležal - A. Štimac – T. Eterović


Slikom vam donosimo dio atmosfere, koju su dočarali izvođači ovogodišnje Krijesnice i čak dva orkestra: Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan pod ravnanjem Ivana Bartolića i Festivalski orkestar Tonija Eterovića.
IMG_9151
IMG_9158
IMG_9181
IMG_9185
IMG_9188
IMG_9199
IMG_9216
IMG_9218
IMG_9242
IMG_9257
IMG_9266
IMG_9269
IMG_9283
IMG_9295
IMG_9297
IMG_9312
IMG_9318
IMG_9329
IMG_9347
IMG_9366
IMG_9371
IMG_9383
IMG_9420
IMG_9432
IMG_9458
IMG_9460
IMG_9466
IMG_9400