Kak i sakem Zagorcu dom v mojem srcu zagorska je hiža i nakon leta vu Zagrebu i po svetu bez nje bi bil beskućnik – zapisati će u programskoj knjižici 11. ZGF Krijesnica Ivan Jarnjak Potpredsjednik Hrvatskog sabora pokrovitelj festivala. I upravo u ozračju tradicije, ljubavi prema rodnoj grudi, zagorskoj popevki, milozvučnom kaju, održano je narodno večer Krijesnice. Posjetitelji u dvorani uživali su u 19 novih popevki nastalih na tragu tradicije i kajkavskoj glazbenog izričaja.

S novim pjesmama želimo održati postojanost zagorske popevke, društvenih pjesama koje su se pjevale po kletima i hižama, ali i obnoviti zbirku pjesama koje će se rado izvoditi na svadbama, veselicama i radio postajama – ističe maestro Siniša Leopold, Šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, umjetnički ravnatelj Krijesnice.
Krijesnicu zasigurno očekuje novo poglavlje, dokazao je to odabirom pjesama, izvedbama, produkcijom, samom koncertnom izvedbom, maestro Leopold.

Sudionici ovogodišnje narodne večeri Krijesnice: Jasna Doležal, Željko Sesvečan, Mirko Cetinski, Gordana Ivanjek, Miljenko Golub, Ivica Ivanković, Voklana grupa Ivančice i KUD Kupljenovo, Ksenija Erker, Adalbert Turner Juci, Vokalni ansambl Jane, Oktet Kaj, Gumbelijum, Slavko Pavlović, Đani Stipaničev, Lepi cajti, Zlatko Vitez, Danijela Pintarić, Adam Končić, Drele i Kavaliri te Kraljevi ulice. Sve izvođače pratio je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Šefa dirigenta, maestra Siniše Leopolda.

Gotovo svaka izvedba donijela je i poseban ugođaj. Prisjećanje na pučke napjeve u popevkama Bistričanjska zorja i Strina Roza koje su izveli Ivica Ivanković u pratnji KUD-a Kupljenovo i Vokalne skupine Ivančice, te Vokalne skupine Jane iz Velike Gorice. Na nostalgičnost za kajkavskim popevkama: Bregi mi čuvaju senje u izvedbi Danijele Pintarić, Još se navrnem – Ksenije Erker… Plijenila je pažnju besprijekorna izvedba Zlatka Viteza u mogli bi smo slobodno reći odi Kaj-u, popevki Za te dragi kaj, autora Marijana Jergovića, Rajka Stilinovića i Siniše Leopolda…i mogli bismo tako o svim preostalim pjesmama. Naravno svoju odanost Krijesnici potvrdili su i ove godine Slavko Pavlović, Kavaliri, Adam Končić, Lepi cajti…

Zajedničkim nastupom svih sudionika narodne večeri Krijesnice, u krapinskoj festivalskoj dvorani, popevkom Kaj je život bez pajdaša, autora Miše Doležala i Siniše Leopolda zavšen je 11. Zagorski glazbeni festival Krijesnica 2007. Ova će popevka i ubuduće najavljivati i odjavljivati festivalske večeri Krijesnice. Svom pokrovitelju Ivanu Jarnjaku, ispred slavljenika Radija Hrvatsko zagorje Krapina – akvarel Stari grad krapinskog slikara Zlatka Kuhara uručila je direktorica Tanja Gregurović.

Na večeri su dodijeljene dvije jednakopravne nagrade za najizvođenije pjesme sa prošlogodišnje narodne večeri Krijesnica i to po ocijeni urednika radijskih postaja kajkavskog govornog područja. Nagrade su dobili za skladbu Kumevo klijet, Kavaliri i autor pjesme Danijel Češnjaj, te za skladbu Zipka, autor glazbe Đelo Jusić mlađi, teksta Ladislav Prežigalo, aranžmana Siniša Leopold i izvođač Adam Končić. (T.G.)

SLAVKO PAVLOVIĆ – Autor sam teksta i glazbe, a sin mi je napravio aranžman. Prije svega ja sam pučki pjevač, uglazbljujem priče iz života. U tekstovima se svako može pronaći. Na Krijesnici smo već osmu godinu za redom, njen smo vjerni pratilac. Zadovoljni smo organizacijom, osobito tehničkom izvedbom, raduje me mnogo mladih pjevača. Zagorci se ne smiju sramiti svoj govora i trebaju čuvati materinju reč Kaj.

ADALBERT TURNER JUCI – Tekst pjesme je tužan. Govori o majci, no ja sam je pozitivno shvatio, jer mati je jedna i navek je s nami. Doma mi je uvijek čast i zadovoljstvo pjevati.

ĐANI STIPANIČEV – Drago mi je nastupati na festivalima koji njeguju tradiciju i trude se očuvati narodnu baštinu. Drago mi je pjevati na Krijesnici, jer Zagorci imaju mnogo toga za reći.

MIRKO CETINSKI – Meni je u Krapini uvijek prekrasno. Osjećam se kao doma. Volim poistovjećivati Istrane i Zagorce. I jedni i drugi vole se zabavljati, pjevati, piti, nasmijani su i primaju svakog. Prijetelj Pašiček predložio mi je tekst pjesme s ovogodišnje Krijesnice, koja mi se odmah svidjela, a isto tako glazbu je napisao naš zajednički prijetelj Glowatzky.