I kad želimo nešto reći, uglazbiti ili otpjevati o svome zavičaju, to je obično toliko mnogo od našeg života, od naše povijesti, pa ni uz mnogo truda, mnogo mara, često to ni onima koje najviše volimo, koji nas razumiju, ne uspijevamo reći. Tako se to meni činilo u popevki Ladislava Prežigala kojom smo započeli naš kajkavski venček – Najlepše popevke vu kaju budim… i do posljednje Iščem te iščem, svi su autori i izvođači bez obzira na temu, isticali ljubav veću od svih, potvrdu i ljepotu, smisao popevki na kaju. Mnogima se čini, i meni samoj ponekad, nije to ništa posebno, tek obična pjesma, piše o bregima i kleti, što se samo po sebi razumijeva. Ipak čudo je to naše Zagorje, čudo što iz nas izvire, veže nas uz naše domove i najmilije i niže kajkavski venček… Posjetitelji u dvorani uživali su u 19 novih popevki nastalih na tragu tradicije.

Sudionici ovogodišnjeg kajkavskog venčeka Krijesnice bili su: Nikša Radovanović, Mirko Bačić, Boris Čiro Gašparac, Đuka Čaić, Mili, Tomislav Brajša, Jasna Doležal, Gordana Ivanjek, Željko Grozaj, Branko Greblički Ventek, Miljenko Golub, Iven Brezni, Mateja Kranjčec, Vokalni ansambl Jane, Klapa Bistrica Lampaši, Črleni lajbeki, Lepi cajti, Strmosi, Prava stvar, Dečki z bregov i Petkovčani. Soliste je pratio Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Šefa dirigenta, maestra Siniše Leopolda.

Naš umjetnički ravnatelj posebno se trudi da svaka popevka, svaka izvedba donese različit i poseban ugođaj. I ove mu je godine to uspjelo. Nakon već spomenute prve popevke u izvedbi prvaka opere Hrvatskog narodnog kazališta Nikše Radovanovića, slijedila je popevka našeg Miljenka Goluba uz tamburaški sastav Petkovčani, samoborski ugođaj iz svog starodrevnog grada donijeli su Lampaši, a v Zagorje nazaj vrnuli su nas Črleni lajbeki, Mili i Savski valovi. U svom zvukovlju tzv. alpskom štihu popevali su Lepi cajti. Prisjećanje na pučke napjeve u popevki Tri bake u izvedbi Vokalne skupine Jane iz Velike Gorice. Potom opet nostalgično o ljubavi popevali su Čiro Gašparac, Đuka Čaić, Gordana Ivanjek i Prava stvar, Željko Grozaj… gotovo himnično uz puno poštovanja domaje i Zagorja u popevki Domaja Rajka Fureša, Miše Doležala i Klape Bistrica… i mogli bismo tako o svim preostalim pjesmama.

Nagradu za popevku sa prošlogodišnje narodne večeri Krijesnice dobili su za skladbu Samo za te dragi kaj autor glazbe Marijan Jergović, stihova Rajko Stilonović, aranžmana Siniša Leopold i izvođač Zlatko Vitez. Pjesma se zasigurno dopala izvođaču, jer je i završni song njegove predstave Hrvatski kokošinjac, razlog valjda i besprijekorne interpretacije na ovoj nezaboravnoj večeri Krijesnice. (T.G.)

Zajedničkim nastupom svih sudionika kajkavskog venčeka Krijesnice, u krapinskoj festivalskoj dvorani, popevkom Kaj je život bez pajdaša, autora Miše Doležala i Siniše Leopolda završen je 12. Zagorski glazbeni festival Krijesnica 2008.