„Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata“ i „Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine“

Grad Krapina: Učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina posjetili Berlin
19. ožujka 2024.
Kazališne družine KZŽ i ove se godine natječu za odlazak na 64. Festival hrvatskih kazališnih amatera
20. ožujka 2024.

„Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata“ i „Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine“

U ovo korizmeno vrijeme Kulturni centar Klanjec i Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika priređuju u srijedu 20. ožujka s početkom u 19, 00 sati u kino dvorani Kuće Klajn (kino Martin) predstavljanje znanstveno-obrazovnog filmskog projekta “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“ uz kraće predavanje voditeljice projekta i scenaristice, više znanstvene suradnice u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU i predsjednice Društva hrvatskih književnika dr.sc. Hrvojke Mihanović-Salopek i projekciju filma “Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata”.
Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja vrlo zanimljiv kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta popraćen skladbama, stihovima i likovima Matoša, Đalskog… U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) te osobito vrijedne knjige i rukopisi sačuvani u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba.
Nastao nakon potresa u ožujku 2020., film je ujedno i poticaj institucijama i kulturnoj javnosti za temeljitu restauraciju oštećenih kulturnih spomenika.
Iduće godine autori ovog projekta snimat će filmski materijal i o marijanskoj crkvi u Klanjcu pa ovo gostovanje autorice najavljuje i taj dio projekta, a bile bi joj drage i buduće sugestije vezane uz ovaj projekt.
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.

Comments are closed.