Dijana Zubić ovogodišnji je “Prvi glas Zagorja”
28. kolovoza 2017.
Najbolju bučnicu ispekli Grešna gorica i Gostilna Šempeter
28. kolovoza 2017.

“100% zagorsko u Rijeci

U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Riječani i njihovi posjetitelji već četvrtu godinu zaredom uživali su u zagorskim delicijama u sklopu manifestacije sajamsko – izložbenog karaktera “100% zagorsko u Rijeci”, koja je ove godine održana u petak i subotu, 25. i 26. kolovoza na Korzu. Manifestacijom “100% zagorsko u Rijeci” promovira se Zagorje kao turistička destinacija s bogatom ponudom. Tako su na štandovima na Korzu predstavljeni poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, ali i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, koje predstavlja 49 izlagača, od poljoprivrednih proizvođača i obrtnika do predstavnika tvrtki, toplica, agroturizma, hotela, restorana i kulturnih ustanova. Uz brojne Riječane i turiste, štandove su sa suradnicima obišli i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek.

„Gostoprimstvo Riječana osjeti se na svakom koraku, i siguran sam da smo im se našom ponudom i programom na neki način odužiti“, rekao je župan Kolar i napomenuo da je paralelno sa održavanjem manifestacije 100% Zagorsko u Rijeci održan i sastanak kulturnih djelatnika Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke, gdje je predstavljen projekt Europska prijestolnica kulture 2020, ali i kulturna ponuda Krapinsko-zagorske županije. „Imamo dodirne točke za suradnju, jer se u Rijeci se nalazi Titov brod Galeb, a u Zagorju Kumrovec. Galeb ne može doploviti do Kumrovca, ali može do Brijuna, pa onda plavim vlakom do Kumrovca. Pokušat ćemo razviti takav projekt i ponuditi ga kao turistički proizvod“, rekao je župan Kolar. “Ovo su stvarno prekrasni dani na Korzu i prekrasna je atmosfera. Puno je toga za vidjeti, čuti i probati”, rekao je nakon obilaska gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dodavši kako je manifestacija atrakcija za Riječanke i Riječane te turiste.

Bogata ponuda uključivala je bučino ulje, med, medenjake, zagorske mlince i štrukle, povrće, voće, rakije i likere, sireve, sokove i voćna vina, suhomesnate proizvode, kao i licitare i tradicijske igračke koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Također, organizirane su i cjelodnevne animacije, točnije prezentacija života krapinskih neandertalaca te prikaz starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, a sve uz bogat kulturno-umjetnički program. Uz Krapinsko-zagorsku županiju, organizator manifestacije je bila i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja i Gradom Rijekom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *