U Krapini otvoren prvi Muzej oldtimera
8. rujna 2017.
Tri puta tjedno Savjetodavna služba i u Bedekovčini
11. rujna 2017.

Završen 52. Tjedan kajkavske kulture

Jučer je bio posljednji dan ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture – najznačajnije manifestacije kajkavskog govornog područja čija je  kruna događanja  „Festival kajkavskih popevki“. Upriličen je  kroz dvije večeri. U petak je održana retrospektivna večer Festivala kajkavskih popevki, „Popevke zanavek“, na kojoj su posjetitelji mogli uživati u nekim od najpoznatijih pjesama iz povijesti krapinskog festivala, a u subotu u novim popevkama. Ovogodišnji, 52. Festival, podario nam je 22 nove poveke. Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture, a Festivala kajkavskih popevki predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je i nazočila subotnjoj festivalskoj večeri u  Krapini.

– Drago mi je doći ovdje, prvenstveno radi ljudi. Iako je Zagreb blizu, nažalost ne dolazimo često u Zagorje, voljela bih da je to češće, ali ovaj Festival prirastao mi je srcu jer ne samo da je regionalni, već je uvijek imao karakter domoljubnog i stoga vrlo rado poslušam kajkavske popevke – rekla je pokroviteljica Festivala kajkavskih popevki predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, prije nego što je ušla u Festivalsku dvoranu na završnu večer Festivala kajkavskih popevki.

U petak je Krapinu, gdje je nazočio  prvoj večeri 52. Festivala  kajkavskih popevki – retrospektivnom  koncertu „Popevke zanavek“, posjetio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Prije toga obišao je Zagorski gospodarski zbor, manifestaciju  koja predstavlja najveće okupljanje i prezentaciju gospodarstvenika Krapinsko – zagorske županije, ali i gospodarstvenika iz susjednih županija te Grada Zagreba. Predsjednik Vlade je naglasio kako je Tjedan  kajkavske kulture sjajna manifestacija hrvatske tradicije, baština sjeverozapadne Hrvatske, kombinacija kulture, gospodarstva i poduzetništva. Festival „Popevke zanavek“ sjajno je prisjećanje na uspješnice ovoga festivala te na kajkavske popevke kao važan dio hrvatske tradicije”, zaključio je predsjednik Vlade.

–         Tjedan kajkavske kulture donosi  obilje kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih sadržaja i najznačajnija je manifestacija kajkavskog govornog područja. Tjedan kajakvske kulture za Krapinčane poseban je Tjedan. O tome najbolje govori i izjava gradonačelnika, Zorana Gregurovića, kako se u ovom  gradu vrijeme ne mjeri od Stare do Nove godine, već od Festivala do Festivala. U osvrtu na ovogodišnji Tjedan gradonačelnik Gregurović kaže: – Moram priznati da sam stvarno zadovoljan ovogodišnjim Tjednom kajkavske kulture. Bilo je stvarno puno događanja. Mislim da su svi koji su se odazvali na sve ono pripremljeno bili zadovoljni jer je bilo tu programa za najmlađe, za one starije, kulturnih događaja, radionica – osvrnuo se na protekli tjedan gradonačelnik Krapine dodavši kako je već tradicionalno povremeno neke događaje popratila kiša pa je u šali rekao da će se trebati do sljedećeg Tjedna osmisliti novi turističku suvenir grada – festivalski kišobran što će biti najprodavaniji suvenir.  – Drago mi je da su ovaj tjedan svi putevi vodili u Krapinu – kazao je, među ostalim gradonačelnik Gregurović zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji te sponzorima i donatorina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *