Započeo serijal edukativnih emisija „Rak nije mrak“

Otvorena izložba cvijeća Ankice Petrović
10. ožujka 2023.
Održana godišnja izvještajna Skupština Dvd-a Krapinske Toplice
13. ožujka 2023.

Započeo serijal edukativnih emisija „Rak nije mrak“

U prvoj emisiji iz serijala „Rak nije mrak“ koji se realizira uz potporu Udruge „Onkološki pacijent“, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i Europa Donna Krapina gostovala je predsjednica Udruge „Onkološki pacijent“ Đurđica Mesarić. Cilj emisija je podići svijest o svim oblicima zloćudnih bolesti, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju kako bi se smanjio broj oboljelih odnosno što ranije otkrila bolest. Gospođa Mesarić se s dijagnozom karcinoma suočila prije šest godina i tada je, kako ističe, shvatila kako većina oboljelih ne zna koja su njihova prava kao onkoloških pacijenata, koje su sve mogućnosti izlječenja te koji su im stručnjaci na raspolaganju. Imati karcinom nije samo pitanje fizičkog stanja organizma, kaže Mesarić, to je psihološko, emotivno stanje, koje prati i određena reakcija okoline. Važno je što prije prepoznati simptome, u prvoj fazi kod nje se javio umor, a zatim i gubitak tjelesne mase, čemu u početku nije pridavala veliku važnost. Imala je sreću, ističe, što je brzo počela s liječenjem koje je uključivalo operativni zahvat, kemoterapije i zračenje, a najveća podrška u tom cijelom procesu bili su joj obitelj i prijatelji, a dodaje i kako tijekom liječenja nije prestala raditi već je aktivnosti obavljala sukladno svojim mogućnostima. Poručuje svima da redovito idu na preventivne preglede jer se o zdravlju treba brinuti i ne shvaćati ga zdravo za gotovo.

Udruga onkološki pacijent osnovana je s ciljem informiranja i edukacije javnosti, a podršku projektima Udruge dali su Krapinsko-zagorska županija, Općina Hum na Sutli i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Informativna brošura „Rak. I kaj sad?!“ izdana je u 10 tisuća primjeraka i podijeljena po svim ordinacijama obiteljske medicine u našoj županiji, u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Centrima za socijalnu skrb te u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Prošle je godine održano i sedam radionica, terapijskih susreta koje je vodio prof. dr.sc. Rudolf Gregurek, specijalist psihijatrije.

Serijal od petnaest emisija pod nazivom „Rak nije mrak“ bit će emitiran na četiri lokalne radijske postaje u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u emisijama će gostovati razni stručnjaci s ciljem edukacije građana.

Odgovori