U KZŽ zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze korona virusom
15. listopada 2021.
Krapina ugostila veteransko prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu
17. listopada 2021.

Vu zagorskoj zibeljki

Četvrt stoljeća ZGF Krijesnice obilježeno je festivalskim koncertom održanim 15. listopada u Festivalskoj dvorani u Krapini.

-U 25 godina postojanja ZGF Krijesnica, mnogo je važnih trenutaka kojih se valja prisjetiti…, pjesama, skladatelja, izvođača, slušatelja i na kraju poklonika zagorske glazbe koji su nam naprosto samo pomogli. Baštineći fonoteku preko 700 naslova različitih glazbenih oblika, a opet istovjetnih u prezentaciji kajkavskih krajeva Radio Hrvatsko zagorje Krapina u prigodi jubileja 25. ZGF Krijesnica svima zahvaljuje i istovremeno poziva na ponovne susrete. – kazala je u uvodnom dijelu osvrta na Krijesnicu direktorica RHZK-a, Tanja Gregurović.

-Zagorska glazba u različitim formama živi u zagorskom čovjeku, a Krijesnica pak iščitavajući tradicijske vrijednosti u suvremenim društvenim kretanjima i vrlo kreativno donosi pjesme bliske većem dijelu tog auditorijaSamo sustavnom brigom očuvat ćemo ljepotu kajkavskog glazbenog i jezičnog izričaja, ma koliko to izgledalo teško u ovom globaliziranom i digitaliziranom svijetu koji uništava kulturnu raznolikost i briše različitost kultura i jezika. Samo suradnjom uspjet ćemo u tome. Ovogodišnjoj Krijesnici možda je manjkalo malo glazbenog glamura u samoj izvedbi popevki, jer pandemijsko je vrijeme, no nastavlja se stvaranje autorskih skladbi. Tako će i iz ove Krijesnice mnoge skladbe ostati zapamćene. – istaknula je  također.

Na festivalskom nosaču zvuka zabilježeno je 16 novih skladbi. Uz poznata imena i uzdanice Krijesnice, svoj prvi nastup, na ovom festivalu, imala je ovogodišnja pobjednica svetokriškog festivala Prvi glas Zagorja Kristina Tepeš, a po prvi puta nastupili su već provjereni solisti Božek Meštrović i Robert Svetlačić. Najupečatljivija izvedba mnogima je bila ona  nenadmašnog Mirka Švende Žige. Također, Međimuraca Etno dua Goge i Željka i sve boljeg Kvarteta Stubaki koji su posebnu pažnju posvetili i odijevanju, te se tako istakli u kompletnom scenskom nastupu. Da suvereno vladaju pozornicom ponovo su potvrdili tamburaški virtuozi iz Zaprešića Savski valovi s pravom odom peharčeku, jednom od zaštitnih znakova kajkavskih krajeva. I baš kak se Kavaliri u svojoj popevki zahvaljuju dragem Bogeku kaj ih je del baš u Zagersko zibeljko, zahvalila im se publika, a i organizator festivala Radio Hrvatsko zagorje Krapina na četvrt stoljeća osobitih nastupa na Krijesnici, na kojoj su još od popularne skladbe Čakaj me čakaj Baurica vjerni njegovanju bednjanskog izričaja. U ovogodišnjoj popevki prenijeli su važnu poruku: materinji jezik prvi je do službenog, taj usmeni jezik usvajamo dolaskom na svijet, ne možemo ga birati, a upravo njime otkrivamo i upoznajemo svijet i sve ostale jezike. U tome je njegova neprocjenjiva vrijednost. U tome je i neprocjenjiva vrijednost Krijesnice, koja četvrt stoljeća njeguje materinji jezik, kao jedan od najsnažnijih integrativnih čimbenika zajednice i ljubav prema domovini.

Iz obilja pristiglih popevki žiri se i ove godine odlučio za različitost, pa su se nizale vedre polke uz trubu i klarinet, zagorski valceri uz pratnje violina, popularne tamburaške i sve prisutnije etno izvedbe. Skladbe su uglavnom snimane u tonskim studijima Davora Totovića u Mariji Bistrici i Tonija Eterovića u Zagrebu.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije  i Grada Krapine koji su mu potpora svih 25 godina. U publici su tako potpora izvođačima bili i saborski zastupnik Željko Pavić, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa suradnicima, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i krapinski župnik Davor Štuljan.

-Ovdje u Krapini proučavajući povijest nastanka čovjeka, naučili smo život sagledavati u posebnostima, pa tako i kronika Krijesnice sve više nalikuje romanu, kojem je pisac nesaglediv.- zaključila je u svom osvrtu direktorica RHZK-a,Tanja Gregurović.

Comments are closed.