Uspjeh projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“

Akcije darivanja krvi
2. srpnja 2019.
Potpisani ugovori o sufinanciranju sanacije klizišta
3. srpnja 2019.

Uspjeh projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“

Pučko otvoreno učilište Krapina uspješno privodi kraju projekt „OK! Otkrijmo kreativnost.“ U proteklih gotovo godinu dana na projektu su sudjelovale 54 osobe starije od 54 godine koje su bile uključene u različite kulturne i umjetničke aktivnosti, rečeno je na konferenciji za medije Pučkog otvorenog učilišta Krapina. Umjetničke radionice vodile su renomirane umjetnice Ljerka Njerš, akademska slikarica; Dominique Jurić, profesorica likovne kulture, mag. edu. i dr. art. Mirjana Smolić.

„Ishodi projekta su nadmašili sva naša očekivanja, a osim lijepih radova nastale su nove suradnje i prijateljstva.“ – istaknula je ravnateljica  POU Krapina, Grozdana Pavlović, te dodala da su s  domovima umirovljenika i pučkim učilištima s kojima se surađivalo tijekom projekta potpisana pisma namjere o budućim aktivnostima na sličnim projektima. Govoreći o rezultatima projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“, Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine i ujedno voditeljica projekta, navela je da je održano 5 ciklusa umjetničkih radionica (2 ciklusa umjetničke radionice vitraja i 3 ciklusa umjetničke radionice keramike) te postavljeno ukupno 5 izložbi radova s radionica.  „Prigodom radionica bilo je krasnih druženja i nastali su lijepi radovi koji su postali dio umjetničke ponude Krapine“, rekla je također Kunštek.

Dr. art. Mirjana Smolić  je vodila 2 ciklusa radionica keramike. Izrađivao se nakit, zdjelice, figurice, zidne slike od gline… Ciklus jednodnevnih radionica održan je u domovima za starije i nemoćne « Sveti Nikola » u Krapini i « Rezidencija Kastelan » u Tuheljskim toplicama te u Domu za odrasle osobe Lobor-grad. „Bilo je polaznika i od 90 godina i bilo je dirljivo ponuditi im rad s glinom. …Kad su se ohrabrili bili su nezaustavljivi i izradili su divne radove“, rekla je na konferenciji Mirjana Smolić i ujedno naglasila da su i izložbe tijekom projekta doprinijele  stvaranju kreativnog ozračja u Krapini.

Dva ciklusa radionica vitraja vodila je  Dominique Jurić, profesorica  povijesti umjetnosti i etnologije te profesorica likovne kulture, mag. edu. Istaknula je da je pokretanje radionica vitraja, s obzirom na zahtjevnost tehnike, bila hrabra odluka. „Svi radovi su vrlo visoke umjetničke kvalitete, same polaznice su bile iznenađene rezultatima….Izložba je bila trenutak koji će svi pamtiti.“Ujedno je rekla kako je osnivanje ateljea vitraja u Krapini doista velika stvar.

 

U Galeriji grada Krapine u petak je  otvorena izložba odabranih radova sa svih umjetničkih radionica održanih tijekom projekta uz koju je tiskan i prigodan katalog. Na otvorenju je nastupio zbor udruženje umirovljenika „Gajev spomenek“. Izložba se može razgledati do 20. kolovoza 2019. godine.

Cilj projekta je  „OK! Otkrijmo kreativnost!“ je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine. Projekt je vrijedan 238.862,03 kune od čega EU sufinancira 203.032,72 kune (85%) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. godine a završava  23. srpnja 2019. godine.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *