U Krapini obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Brojnim aktivnostima patronažne sestre DZ KZŽ obilježit će Svjetski tjedan dojenja
1. kolovoza 2022.
Ove srijede otvorenje izložbe u Muzeju grada Pregrade: „Antunovac-Pregrada“
3. kolovoza 2022.

U Krapini obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U organizaciji Grada Krapine obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije u Perivoju Janka Draškovića u Krapini. Obilježavanju su nazočili predstavnici braniteljskih udruga, obitelji poginulih i nestalih branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivana Iskrić, delegacija Policijske uprave krapinsko-zagorske, Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, čelnici zagorskih općina, delegacija Grada Krapine predvođena gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.
Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović tom je prigodom istaknuo kako mu je drago što se ove godine prvi put ovo obilježavanje održava kod novoizgrađenog spomen obilježja. „U Zagorju ima puno pojedinačnih spomen ploča i bista u čast poginulim braniteljima, no ovaj naš u Krapini je centralni spomenik, za sve one branitelje s područja Krapinsko – zagorske županije koji su dali život za domovinu. Zahvaljujem svim braniteljima, zahvaljujem svima onima koji su utkali dio sebe ili svoj život u svoju domovinu, da bi, eto, danas mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj“ – rekao je između ostalog gradonačelnik Gregurović.
„Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obilježavanje tih dana uvijek je prigoda da se s velikim pijetetom prisjetimo jedne maestralne akcije, Oluje, koja je zapravo predstavljala završetak Domovinskog rata, koja je predstavljala spajanje juga i sjevera naše Hrvatske i koja je, zapravo, predstavljala kraj jedne velike agonije koja se dešavala u Hrvatskoj devedesetih godina. To su isto prigode da se zahvalimo svim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli da danas imamo slobodnu, neovisnu Hrvatsku, koju možemo graditi upravo na temeljima koje su postavili branitelji“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te najavila da će županijsko obilježavanje na istoj lokaciji u Krapini biti održano ovog četvrtka.
Ivka Pavlinić iz Krapine, majka je poginulog branitelja Zorana, u suzama je rekla koliko joj znače ova obilježavanja sjećanja, na poginule. „To mi je vrlo tužno, ali i vrlo toplo kod srca jer osjećam da ipak netko misli na sve one koji su poginuli, da drže do njih i da čuvaju sjećanja na njih. Da nisu uzalud dali svoje živote. Vrlo mi je drago da se takva obilježavanja događaju i ponosna sam na sve branitelje i na nas koji smo ih othranili, da su dali živote za pravu Hrvatsku – kazala je Ivka Pavlinić.

Comments are closed.