Svečano proslavljen Božić i blagdan Svetog Stjepana

Dodjela studentskih stipendija i potpora poljoprivrednicima
27. prosinca 2017.
Javni poziv za predlaganje projekata za program javnih potreba u kulturi za 2018. g.
29. prosinca 2017.

Svečano proslavljen Božić i blagdan Svetog Stjepana

U ponedjeljak je proslavljen Božić, najradosniji kršćanski blagdan, koji je svečano dočekan svetim misama-polnoćkama. Proslavljen je euharistijskim slavljima, tradicionalnim božićnim pjesmama, koncertima, priredbama i pučkim običajima. Tako su na Badnjak ili dan uoči Badnjaka  u više zagorskih sredina uprizorene i žive jaslice. U župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Krapini pola sata prije  polnoćke održan je prigodni program. Na Polnoćku krapinski izviđači već tradicionalno donose Betlehemsko svjetlo, a nakon mise svaki vjernik koji dođe na misno slavlje svojim lampašem može Betlehemsko svijetlo ponijeti u svoje obitelji i domove. -Božić je blagdan velike radosti, blagdan ljubavi i pomirenja, blagdan darivanja. Kao što se Bog daruje nama, tako smo i mi pozvani biti dar jedni drugima; pozvani smo biti radost, blagoslov i obogaćenje onima s kojima živimo-kazao je između ostalog u božićnoj poruci velečasni Tomica Šestak, krapinski župnik i dekan Krapinskog dekanata.

 

Povodom Božića i božićnih blagdana diljem Zagorja upriličeno je niz koncerata i prigodnih događanja, a organiziraju se i predstojećih dana. Tako je ovog petka u programu manifestacije „Prosinac u Krapini“ glazbeno-poetska večer, 7. Krapinska božićna priča. S početkom u 19 sati održat će se u prostoru župnog dvora . Ulaz je slobodan.

 

Jučer je proslavljen blagdan Svetog Stjepana, Štefanje. Posebno svečano bilo je i u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske pri Franjevačkom samostanu Krapina, gdje je održan tradicionalni božićni koncert „Radujte se narodi.“ Koncert je po 24. puta upriličen u organizaciji Zbora Bolji svijet i krapinskog Franjevačkog samostana, a nastupili su David Vidović, Lira i Lana Pavić, Župni zbor župe sv. Nikole biskupa, Marija i Magdalena Hrček, Mješoviti zbor crkve Sv. Katarine, Zbor župe Petrovsko, Ženski Vokalni Sastav Queentete, Mješoviti zbor župe sv. Jurja Đurmanec, Folklorna Skupina Viline i domaćin, zbor “Bolji svijet”. Na početku koncerta riječi dobrodošlice i zahvale uputio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuvši kako je ponosan što zbor “Bolji svijet” daje osobiti doprinos u izgradnji zajedništva te društvenog i kulturnog života Grada Krapine. U svojoj čestitki predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki ističe zahvalu na organizaciji festivala duhovne glazbe – Krapinafesta, koji već dulji niz godina okuplja glazbenike iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja kao i na ovom već tradicionalnom Božićnom koncertu “Radujte se narodi”. Koncertu je prethodilo misno slavlje koje je predvodio gvardijan samostana, pater Franjo Jurinec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *