Održan sastanak energetskih agencija Slovenije i Hrvatske
15. svibnja 2017.
Zagorec slavio s 2:0 na domaćem terenu
15. svibnja 2017.

Primaju se prijave za 7. izložbu bučinog ulja

Krapinsko – zagorska, Varaždinska i Zagrebačka županija i ove godine organiziraju 7. Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske koja obuhvaća ocjenjivanje ulja, tematsko predavanje te prezentaciju i prodaju bučinog ulja i proizvoda s bučinim uljem. Krapinsko – zagorska županija poziva sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Krapinsko-zagorske da ispunjene prijavne obrasce dostave najkasnije do petka, 19. svibnja, a prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Krapinsko-zagorske županije održat će se u ponedjeljak 22. svibnja 2017. godine od 08-10 sati u prostorijama Krapinsko-zagorske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunu infrastrukturu i EU fondove, Magistratska 1, 49000 Krapina. Inače, 7. izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske održat će se u subotu 14. listopada 2017. godine u Ivanić-Gradu.

Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje Sjeverozapadne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, seljaci su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane, a s porastom potražnje za ovom vrijednom namirnicom sve više poljoprivrednika u njoj vidi šansu i za svoj gospodarski razvoj.

Kako je Izložba bučinog ulja poprimila tradicionalni karakter, svojim kontinuiranim održavanjem postaje regionalno prepoznatljiva i doprinosi razvoju poljoprivredne proizvodnje, poboljšanju kvalitete proizvodnje bučinog ulja i povećanju konzumacije ovog gastronomskog dragulja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *