Potpisan ugovor o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice KZŽ

Održan 8. koordinacijski sastanak na temu obnove potresom oštećenih zgrada na području KZŽ
14. siječnja 2022.
Republika Hrvatska danas obilježava 30. godišnjicu međunarodnog priznanja
15. siječnja 2022.

Potpisan ugovor o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice KZŽ

Danas je u Zaboku održano potpisivanje 1,15 milijuna kuna vrijednog ugovora o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije.

Ugovor su potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, uz nazočnost glavnog zapovjednika VZ KZŽ Marijana Lovrenčića i zapovjednika ZJPV Zabok Dražena Sinkovića. „VZKZŽ je krovna organizacija vatrogastva u našoj županiji, koja okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo udruženo u 15 vatrogasnih zajednica općina i gradova. U osnivanju su još 3 VZ općine i grada a 14 vatrogasnih društava bit će direktno udruženo u županijsku VZ, pošto je 14 JLS samo po jedno društvo. Tu su i dvije javne vatrogasne postrojbe, u Zaboku i Krapini. To je ukupno 1750 operativnih vatrogasaca a ukupni broj vatrogasaca je preko 6000. U prošloj smo godini imali 587 intervencija, od toga 254 požara. Na intervencijama je sudjelovalo 3329 vatrogasaca, odradilo se preko 4800 sati rada, preko 1000 vozila je sudjelovalo na intervencijama. U vezi potresa bilo je 130 intervencija, a uz to, 130 vatrogasaca bilo je na ispomoći u Sisačko – moslavačkoj županiji kod potresa. 21 vatrogasac u 7 smjena sudjelovao je na dislokaciji na Dugom Otoku a imali smo i ugovorenu dislokaciju VZ Općine MB“, rekao je predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber.

Župan Željko Kolar zahvalio je vatrogascima na sjajno odrađenom poslu u prošloj godini i poželio im što manje intervencija u ovoj. „Ove smo godine odlučili povećati sredstva VZ, a jedno od razloga povećanja je osposobljavanje za C kategoriju. To nisu sva sredstva koja investiramo. Prošle godine smo investirali 360 tisuća kuna u opremanje profesionalnih postrojbi Zabok i Krapina, nabavili kacige, rukavice i čizme, a krajem 2020. godine kompletno nove uniforme. To je ukupno 620 tisuća kuna. Za ovu godinu planiramo iz našeg proračuna u drugom dijelu za opremanje operativnih snaga barem još 200, 300 tisuća kuna uložiti u vatrogastvo, tako da je zapravo naše godišnje ulaganje oko 1,3 milijuna kuna. Osvrnuo bih se i na novi Zakon o vatrogastvu, koji je jasnije definirao nadležnosti zapovjednog lanca. Pokazalo se da granice županija kada su u pitanju operativne snage nisu prepreka za brzu intervenciju. Vatrogasci odavno više samo ne gase požar, tu su intervencije i kod potresa, poplava, vremenskih nepogoda, kada se god nešto dogodi. Vatrogasci sada trebaju biti certificirani i za neke druge poslove koje prije 10-ak godina uopće nisu radili. To govori o tome kako je zahtjevno biti vatrogasac. Uvijek ste prvi na mjestu događanja, svoj vlastiti život stavljate na kocku da bi spasili tuđi i da bi zaštitili tuđu imovinu. To je nešto što je u današnje vrijeme sve rjeđe, a vremena su sve teža i izazovnija. Pozivam Vladu RH da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, nego da o prioritetima odlučuje isključivo struka. Nema gore stvari nego kada se u to miješa politika. Mi smo to spremni pratiti i sufinancirati, pozivam i Vladu da nastavi s tim programom, a mi ćemo preko naše VZ u suradnji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom rado biti podrška tom projektu, inzistirajući da zadnju riječ u nabavci vozila ima struka“ zaključio je župan Kolar.

Odgovori