Posjet delegacije Grada Krapine Opštini Pljevlja u Crnoj Gori

ŽVS “Kušlec” na 18. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava
25. studenoga 2021.
NK Zagorec Krapina dočekuje NK Gaj iz Mača
26. studenoga 2021.

Posjet delegacije Grada Krapine Opštini Pljevlja u Crnoj Gori

Delegacija Grada Krapine i Muzeja Hrvatskog zagorja predvođena gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem posjetila je nedavno Opštinu Pljevlja u Crnoj Gori s ciljem produbljivanja uzajamne suradnje, a povodom proslave Dana Opštine Pljevlja. U subotu, 20. studenoga predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i gradonačelnik Gregurović potpisali su sporazum o suradnji čime je potvrđeno prijateljstvo, a koje će nakon završenih administrativnih procedura u Pljevljima i Krapini biti i formalizirano. Sporazum obuhvaća uzajamno partnerstvo na različitim područjima, a posebno na gospodarskom, na području održivog razvoja, turizma, obrazovanja, kulture i sporta te na području međunarodne suradnje.

Gradonačelnik Gregurović rekao je da je Grad Krapina najpoznatiji grad na svijetu po nalazištu neandertalaca i da mu je posebno drago što je sa suradnicima iz Muzeja Hrvatskog zagorja prisustvovao otvaranju modernog i novog stalnog postava Zavičajnog muzeja Pljevlja „Putevima homo-sapiensa“ što je ujedno jedna od točaka povezivanja ova dva grada. „Ono što vjerujem da će nas u budućnosti također spajati, to je suradnja na kulturnom i ekonomskom planu, ali i u svim drugim aspektima života. Drago nam je da su Crna Gora i Opština Pljevlja odabrale europski put i da je potpisivanje ovog sporazuma samo prvi korak do bratimljenja ove dvije jedinice lokalne samouprave“, istaknuo je Gregurović.

Potpisivanju Sporazuma između Grada Krapine i Opštine Pljevlja nazočio je i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković koji je u svom obraćanju istaknuo kako ga raduje ovo potpisivanje i da je uvjeren da će imati odličnu suradnju, što je i imao priliku vidjeti u Pljevljima. Naglasio je da će vidjeti puno dobrih iskustava i dobrih praksi u Gradu Krapini i da će imati velikog prijatelja u daljnjem razvoju i približavanju Europskoj uniji. Obraćanje je završio s riječima potpore: „ Veleposlanstvo RH podržavat će svaki korak Crne gore prema Europskoj uniji“.

Predsjednik Općine Pljevlja Igor Golubović naglasio je važnost sklapanja ovog sporazuma o suradnji na raznim područjima s Gradom Krapinom, izražavajući nadu kako će se suradnja nastaviti produbljivati povezivanjem i drugih institucija ove dvije jedinice lokalne samouprave.

Opštinu Pljevlja posjetili su i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić te članovi Udruge Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda. Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol održao je predavanje „Krapinski pračovjek – lokalni brend svjetskih razmjera“, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić održala je radionicu za djecu „Prapovijesna izrada torbica“, a članovi Udruge Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda, Dario Kuhar, Siniša Polančec, Petar Kuhar i Filip Marjanović, izveli su predstavu/performans „Pandorina kutija“.

Odgovori