Otkrivena spomen ploča Franji Horvatu Kišu u Brestu

Željko Košutić privremenim rješenjem imenovan načelnikom Policijske uprave krapinsko-zagorske
22. rujna 2022.
U Pregradu dolazi Zdenka Kovačićek
23. rujna 2022.

Otkrivena spomen ploča Franji Horvatu Kišu u Brestu

Ovih je dana u Brestu u organizaciji Istarskog planinarskog saveza, Udruge Franjo Horvat Kiš iz Lobora, Kajkavskog spravišča iz Zagreba te općina Lobor i Lanišće otkrivena spomen ploča Franji Horvatu Kišu, loborskom putopiscu i književniku.

Naime, rođeni Loborac se kao putopisac i književnik moderne uputio u Istru i dojmove sa svog putovanja sabrao u putopisu „Istarski puti” što je i jedno od njegovih najznačajnijih djela, pa je 146. obljetnica njegovog rođenja bila povod da mu se na ovaj način oda priznanje. Spomen ploču otkrile su načelnice Lobora i Lanišća Ljubica Jembrih i Roberta Medica.

„Naš rođeni Loborac, Franjo Horvat Kiš dao je velik doprinos kulturi i književnosti, kako u našoj Općini, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Da se njime ponosimo potvrđuje i činjenica da će se u listopadu već 16. godinu za redom održati manifestacija „Dani Franje Horvata Kiša” na kojoj dodjeljujemo nagrade najboljim hrvatskim književnim putopisima čime  njegova djela žive i dalje, i ona, kao ni njegov doprinos književnosti, neće biti zaboravljeni“, rekla je načelnica Jembrih naglasivši kako se zahvaljujući njemu za malo zagorsko mjesto čuje diljem Hrvatske.

Dani posvećeni promociji putopisa kao književnog djela, ali i jednom od najznačajnijih putopisaca ove će se godine održati 7. i 8. listopada u Loboru pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Odgovori