Održana sjednica krapinskog Gradskog vijeća

Sve je spremno za Noć muzeja i u Muzeju grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina
30. siječnja 2019.
Proglašeni Najčitatelji Gradske knjižnice Krapina za 2018.
31. siječnja 2019.

Održana sjednica krapinskog Gradskog vijeća

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća grada Krapine uz set odluka koje se odnose uglavnom na usklađivanje sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, gradski su vijećnici donijeli izmjenu odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja te odluku o sufinanciranju djelatnosti dadilja. Među ostalim donijeta je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja smještaja u turizmu na području grada Krapine.

Prema izmjenjenoj odluci o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja, mogućnost ostvarivanja prava na sufinanciranje troškova smještaja djece u vrtiću imati će svi roditelji s prebivalištem na području grada Krapine bez prethodnog vremenskog ograničenja. Naime, prema dosadašnjoj odluci, jedan od uvjeta za ostvarivanje tog prava je bilo prebivalište  roditelja  na području grada Krapine dulje od 12 mjeseci (za oba roditelja/samohranog roditelja) i dijete koje se upisuje u vrtić. Na ovoj sjednici donijeta je i odluka o sufinanciranju smještaja djece u obrtima za obavljanje djelatnosti dadilja i to u drugim jedinicama lokalne samouprave budući da na području grada Krapine nema ni jednog takvog obrta, a postoje potrebe roditelja i djece za korištenjem ove usluge. Gradsko vijeće grada Krapine na ovoj je sjednici donijelo i odluku kojom se utvrđuje visina paušalnog poreza za djelatnosti iznamljivanja i smještaja turizmu na području grada Krapine i to u najnižem mogućem iznosu, odnosno u iznosu od 150 kuna. Zakonom o porezu na dohodak utvrđena je obaveza predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave da donesu odluku o visini tog paušalnog poreza. Zakonom je također propisano da paušalna naknada može po jednom krevetu iznositi od 150 do 1.500 kuna.

Na sjednici, kao što je spomenuto, donijet je i set odluka koje se uglavnom odnose na usklađivanje sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. –Što se tiče tih odluka ništa značajno se nije mijenjalo. U suštini su ostale iste kao i do sada.- kaže gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Nismo iskoristili mogućnost koju su neki drugi gradovi i općine iskoristili da su temeljem izmjene te odluke povećali iznos komunalne  naknade. Mi smo ostali sa cijenom komunalne naknade na istoj razini kao što je bila do sada, a iz usporedbe sa drugim gradovima vidimo da je komunalna naknada u gradu Krapini među najnižima u Županiji i Republici Hrvatskoj.– istaknuo je također gradonačelnik u razgovoru za naš Radio. – Nije mijenjan ni iznos komunalog doprinosa. I dalje je među najnižima, i dalje se mogu dobiti značajni popusti, pogotovo za investitore i poduzetnike – dodao je također gradonačelnik Gregurović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *