Održana premijera kratkog filma Janko Leskovar

DVD Đurmanec donijelo odluku o kupnji zemljišta za gradnju novog vatrogasnog doma
16. ožujka 2023.
Općina Radoboj sanira ceste oštećene u potresu
17. ožujka 2023.

Održana premijera kratkog filma Janko Leskovar

U Gradskoj knjižnici Pregrada 15. ožujka održana je premijera kratkog filma Janko Leskovar, snimljenog povodom 180. godišnjice školstva u Pregradi kako bi učenici, ali i sugrađani na zanimljiv način naučili i prisjetili se po čemu je značajan pisac čije ime nosi pregradska osnovna škola.

Glumci u filmu učenici su OŠ J. Leskovara, a voditeljica projekta bila je školska knjižničarka Elizabeta Kantoci koja je i napisala scenarij. Video produkcija djelo je Dore Kolar, magistre medijskog dizajna i zaposlenice Gradske knjižnice Pregrada. Ilustraciju Janka Leskovara izradio je Andrija Potočki, također magistar medijskog dizajna, a za snimke dronom zaslužna je Hana Vukmanić, bivša učenica škole.

Film Janko Leskovar spoj je dokumentarnog i igranog filma, a cilj je bio uključiti što više učenika kako bi se prikazala zajednica škole u 2023. kada se i obilježava 180. godišnjica školstva u Pregradi. Čak 47 učenika imalo je pojedinačnu, veću ili manju, ulogu u filmu. Film vodi gledatelja od djetinjstva i mladosti Janka Leskovara do njegovih djela i mjesta na kojima je živio i pisao, a sve završava veselim pozdravom najmlađih učenika škole koja nosi ime slavnog pisca, Janka Leskovara.

Premijera filma održavala se u tri dijela: intervju s glumcima, scenaristicom i producenticom koji su posjetiteljima dali kontekst u kojemu se projekt odvijao, gledanja samog filma i izdvojenih smiješnih kadrova u kojima su najmlađi posebno uživali, te kviza u kojemu se provjeravalo znanje o Janku Leskovaru koje su posjetitelji stekli tijekom gledanja filma. Oni najbolji i najbrži u kvizu osvojili su simbolične nagrade, a svi su se dobro zabavili. Voditelji ovog lijepog druženja bili su: Dora Kolar i Elizabeta Kantoci, te učenici osmih razreda: Helena Krsnik, Eva Brezak, Stjepan Vukmanić, Matija Baričević, Bruno Vdović, Selena Golubić i Morana Orešić.

Film je dostupan na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=5ZPUgTcMnW4&list=PLIopajBU- KHPvN1TBIujF7tRtBlphdqer

Odgovori