Održana konferencija „Internacionalizacija poslovanja“

Puštena u promet obnovljena dionica D-205
3. prosinca 2014.
Prosinac u Krapini
3. prosinca 2014.

Održana konferencija „Internacionalizacija poslovanja“

STA_8114U ponedjeljak je u Termama Tuhelj konferencija pod nazivom „Internacionalizacija poslovanja“. Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina uz pomoć Predstavništva HGK u Bruxellesu te u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Europskom poduzetničkom mrežom. Skup je bio namijenjen poduzetnicima Hrvatske i regije s ciljem upoznavanja gospodarstvenika s europskim i nacionalnim mjerama pomoći internacionalizacije poslovanja i podrške izvozu.
Na otvorenju konferencije dobrodošlicu je svima poželio predsjednik Županijske komore Krapina Josip Grilec te istaknuo pozitivne primjere u Krapinsko-zagorskoj županiji te da smo jedna od rijetkih županija koja je već godinama proeuropski orijentirana. Prisutnima se obratio i Domagoj Juričić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove koji je istaknuo proces restrukturiranja u kojemu se nalazi Hrvatska gospodarska komora te još jednom pozvao sve poduzetnike da što više koriste usluge i sudjeluju u aktivnostima Gospodarske komore. Konferenciju je otvorio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i koordinator Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva Joško Klisović, panel diskusijom na temu Hrvatska – Akcijski plan podrške izvozu 2014.-2015. Zamjenik je u svojem izlaganju istaknuo da je tema izvoza dosad dobivala premalo pažnje, kako među medijima, tako i među javnošću i političarima te je dodao da u posljednje vrijeme svi ipak postaju svjesni da je izvoz motor oporavka gospodarstva, koji daje nadu i ima najveću snagu. Osvrnuo se na odličnu suradnju sa Gospodarskom komorom te istaknuo da će Županijske komore biti prvo mjesto gdje će se predstavljati rezultati podrške hrvatskim poduzetnicima u izvozu.
Prisutnima se na otvorenju konferencije obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se pritom dotaknuo teme gospodarske diplomacije u funkciji izvoza, za koju je istaknuo da je neophodna te da je svaka ozbiljna država mora imati. Isto tako župan Kolar istaknuo je odličnu suradnju sa Županijskom komorom Krapina te čestitao zagorskim poduzetnicima na odličnim poslovnim rezultatima koje ostvaruju unatoč gospodarskoj krizi. Zamjenik voditelja Odjela za međunarodne odnose i misije za rast Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije, Christos Kyriatzis govorio je o EU strategiji za internacionalizaciju te budućim planovima i programima za poduzetništvo. Savjetnik za poslove internacionalizacije Eurochambresa, Philippe Adriaenssens imao je izlaganje na temu EU potpornih inicijativa za male i srednje poduzetnike: Program East Invest; poslovni centri, poslovne mreže i poslovne avenije u Aziji. Direktorica Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore Ružica Gelo govorila je o uslugama HGK u internacionalizaciji poslovanja. Predsjednik Uprave tvrtke Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli, Tihomir Premužak iznio je primjere dobre prakse u internacionalizaciji poslovanja, kao i Ivan Šulog, vlasnik tvrtke Šulog d.o.o. iz Donje Bistre.U drugom dijelu konferencije Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta imala je izlaganje na temu nacionalne mjere pomoći u internacionalizaciji poslovanja, Oscar Altimira, projekt menadžer međunarodne javne nabave Predstavništva Vlade Katalonije u Bruxellesu, govorio je o internacionalizaciji MSP-a kroz EU sredstva – natječaji, darovnice, H2020, Bojan Varivoda, voditelj projekata Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore o njemačkim vanjskotrgovinskim komorama kao poveznicama za njemačko tržište, Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže pri HGK o uslugama EEN-a u internacionalizaciji poslovanja, Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina i direktor tvrtke Stražaplastika d.d. i Anđelko Švaljek, direktor tvrtke Regeneracija d.o.o. o Hrvatskoj kao primjeru dobre prakse u internacionalizaciji poslovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *