Predsjednik Josipović podržao „Loborfest“
19. lipnja 2012.
Županijsko vatrogasno natjecanje
19. lipnja 2012.

Održan Energetski dan Krapinsko-zagorske županije

Obilaskom Područne škole Hum Stubički kao vrijednog primjera energetski učinkovito obnovljene javne zgrade, započeo je jučer Energetski dan Krapinsko-zagorske županije. Riječ je manifestaciji u organizaciji je Krapinsko-zagorske županije te Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, s ciljem informiranja građana i promocije upotrebe obnovljivih izvora energije te zaštite okoliša, a koja se u našoj županiji održala već po drugi put.
Geotermalna dizalica topline, sanacija krovišta i izolacija negrijanog potkrovlja, PVC stolarija te toplinska fasada elementi su uloženog u poboljšanje energetske učinkovitosti u Područnoj školi Hum Stubički. Ugrađena dizalica topline iskorištava toplinu iz tla te je pretvara u toplinu za grijanje škole štedeći pritom 70% energije.
„Područna škola Hum Stubički uključena je u projekt „Energetska učinkovitost u školama Krapinsko-zagorske županije“ te su njegovom realizacijom ostvarene znatne dugoročne uštede energije, a i novca. Moramo znati da, iako su ulaganja u ugradnju obnovljivih izvora energije u početku visoka, vrlo brzo nam se kroz uštede vrati uloženo. Neka primjer ove škole bude primjer dobre prakse.“, istaknula je županica Sonja Borovčak prilikom obilaska škole.
Kako bi se dobio što bolji uvid u odnos uloženog i daljnjih ušteda, obišle su se još dvije lokacije, privatna kuća u Donjoj Stubici čiji je vlasnik kroz projekt „I ja mogu imati solarne kolektore“ ugradio u svoju kuću solarne kolektore i dizalicu topline, te Srednja škola Oroslavje s ugrađenim fotonaponskim sustavom, gdje je ujedno i predstavljen program obrazovanja odraslih za instalatere sustava za korištenje obnovljivih izvora energije
„Kada govorimo o pokrenutim energetskim projektima na ovom području, sada su već vidljive ostvarene uštede, međutim, na početku je bila potrebna dobra vizija i velika hrabrost za njihovo pokretanje.“, rekao je ravnatelj REGEA-e, dr.sc. Julije Domac.
Na Zivtovom trgu u Zaboku ujedno je održan Sajam obnovljivih izvora energije gdje su posjetitelji imali priliku razgledati i upoznati se s ponudom proizvoda i usluga domaćih i stranih tvrtki te institucija vezanih uz obnovljive izvore energije kojima se potiče energetska učinkovitost među građanima. Svoje proizvode i usluge nudilo je 14 izlagača, a svi zainteresirani mogli su više saznati o kolektorima i fotonaponskim sustavima, električnim automobilima, štednim žaruljama, sustavima za uštedu pri potrošnji električne energije i dr.
Krapinsko-zagorska županija je u sklopu projekta „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji“ subvencionirala u prošloj godini postavljanje 96 sustava, a prema riječima zamjenika županice, Anđelka Ferek-Jambreka, do kraja lipnja očekuje se objava novog natječaja za ovu godinu. (RHZK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *