Marija Bistrica: Održano svečano otvorenje novouređenog hodočasničko-volonterskog centra Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke

Grad Krapina: Obavijest o privremenoj regulaciji prometa
10. srpnja 2024.
Na sastanku s članovima Vlade RH i premijerom Plenkovićem bio i župan Kolar
11. srpnja 2024.

Marija Bistrica: Održano svečano otvorenje novouređenog hodočasničko-volonterskog centra Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke

Ovog je utorka održano svečano otvorenje i blagoslov novouređenog hodočasničko-volonterskog centra Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Hodočasničko-volonterski centar smješten je podno bistričke bazilike, uz prostor crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Radi se o prostorima nekadašnjih gospodarskih zgrada koje su stradale u velikom požaru u listopadu 2020. godine, te je od tada počela prenamjena tog prostora i gradnja centra. Novi centar ima veliku konferencijsku dvoranu, dvije manje dvorane, ambulantu za liječnike volontere, prostor za župni Caritas, trinaest manjih spavaonica te dva konačišta za hodočasnike pješake.

Svečanom otvorenju hodočasničko-volonterskog centra prisustvovao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je čestitao  rektoru Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoju Matoševiću na završetku odličnog projekta te naglasio kako je u njegovoj realizaciji pokazana odlična suradnja Svetišta,  konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i dobrih ljudi. „Županija i dalje kontinuirano pomaže rad Svetišta, a to smo napravili i ovog puta što se tiče same obnove. Želim da se ovdje vrati brojka od milijun hodočasnika otprije nekoliko godina, sada smo između 800 i 900 tisuća, a nadam se da će tome doprinijeti i brza cesta koja je stvarno neophodna“, rekao je župan Kolar koji je ovom prilikom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši kao simboličan poklon uručio Enciklopediju Hrvatskog zagorja.

Centar je blagoslovio upravo nadbiskup Dražen Kutleša, koji je baš u Mariji Bistrici prošle godine primio palij, znak službe metropolita. Neka ovaj centar bude i mjesto gdje će se hodočasnici učiti pravoj naravi hodočašća i kako biti dobar hodočasnik“, poručio je nadbiskup Kutleša te naglasio važnost bistričkog svetišta.

„Zgrada je obnovljena, polako ju namještamo i uskoro će biti otvorena za hodočasnike. No, sada je pred nama novi izazov – kako kvalitetnim duhovnim, kulturnim i obrazovnim sadržajima oplemeniti ovaj lijepi prostor. U tom segmentu važna nam je pomoć naše Nadbiskupije i mnogih vrijednih duhovnika koji bi upravo u ovom prostoru mogli ponuditi raznolike programe, formacije i edukacije, duhovne obnove i seminare, nove puteve suvremene evangelizacije, posvećene posebice pastoralu obitelji i mladih“, poručio je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke i župnik u Mariji Bistrici Domagoj Matošević.

Okupljene je pozdravila i voditeljica Centra Mihaela Gradečak, dok su o postupku gradnje Centra i povijesnom značaju čitavog kompleksa govorili  projektant Višeslav Frankić i pročelnica konzervatorskog odjela u Krapini Viki Jakaša Borić.

Među brojnima okupljenima na svečanosti bili su i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, u ime Ministarstva kulture i medija Marica Mikec, kao i nekadašnji rektor bistričkog svetišta Zlatko Koren.

Odgovori