Krapinski pračovjek gostuje na Vučedolu

Predstavljene aktivnosti Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”
13. ožujka 2023.
Općina Konjščina osigurala sredstva za nabavu vatrogasnog vozila DVD-u Jertovec
14. ožujka 2023.

Krapinski pračovjek gostuje na Vučedolu

U četvrtak 9. ožujka je u Muzeju vučedolske kulture otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca „Krapinski pračovjek“, autora Jurice Sabol, geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. Riječ je o putujućoj izložbi, koja na zanimljiv, interaktivan i stručan način govori o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca, važnosti krapinske zbirke, osteološkim ostacima velikih pleistocenskih sisavaca. Uz dioramu staništa krapinskih neandertalaca, vukovarskoj je publici predstavljen jedan dio znanstvenog opusa Dragutina Gorjanović-Krambergera, kamene alatke (artefakti), modeli životinja iz razdoblja neandertalaca, a postavljen je interaktivan kutak za najmlađe kako bi djeca svih uzrasta mogla na što zanimljiviji način saznati sve o životu i kulturi krapinskog pračovjeka.

Na svečanom otvorenju prisutne uzvanike pozdravila je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, o izložbi govorio je autor Jurica Sabol, a izaslanica ministrice kulture i medija RH Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu.

Ova izložba nastavak je uspješne suradnje između Muzeja vučedolske kulture i Muzeja krapinskih neandertalaca, s obzirom na to da su obje ustanove jedini nositelji Oznake europske baštine u Hrvatskoj. Lokalitete od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe, prepoznala je Europska komisija koja je krapinskom muzeju dodijelila Oznaku 2016. godine, a vučedolskom u lipnju 2022.

Tijekom jeseni 2022. godine u Muzeju krapinskih neandertalaca djelatnice Muzeja vučedolske kulture održale su edukativne radionice na temu tkanja, izrade obuće te facijalnih rekonstrukcija lica Vučedolaca.

Izložba „Krapinski pračovjek“ ostaje otvorena do 15. svibnja ove godine, a u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini na Hušnjakovom, gostovat će izložba „Bez zanata nema alata“, autorice Mirele Hutinec i Mirne Šuljug.

Comments are closed.