U Krapini obilježena 28 godišnjica osnivanja 2. gbr. Gromovi

Grad Klanjec treći u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava
15. svibnja 2019.
Krapina vaučer u iznosu 15 tisuća eura za WiFi dobila već na prvom natječaju
17. svibnja 2019.

U Krapini obilježena 28 godišnjica osnivanja 2. gbr. Gromovi

 

U Krapini je jučer svečano obilježena 28. godišnjica osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi”   i  12. obljetnice 2. mehanizirane bojne “Gromovi”. U krapinskoj gradskoj vijećnici župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović primili su delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi na čelu sa predsjednikom Ivanom Krupecom, predsjednikom Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimirom Maretićem i predsjednikom podružnice Krapinsko-zagorske županije Zvonimirom Kantolićem. Nakon prijema, kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Krapini položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. I na prijemu i na svečanoj akademiji u krapinskoj festivalskoj dvorani govorinici su istaknuli obol Zagoraca u Domovinskom ratu, a uz spomenute govorili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborsko zastupnik Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved- Posebno mi je drago da obljetnicu slavimo u Krapini, jer su ovaj grad i Krapinsko-zagorska županija dali velik doprinos u Domovinskom ratu – rekao je ministar Medved. Ovakva obilježavanja izrazito su nam bitna, jedan od razloga je okupljanje samih pripadnika, drugi je senzibiliziranje i upoznavanje javnosti, posebno naših mladih, s Domovinskim ratom, ulogom naših ratnih postrojbi u obrani domovine, okolnostima u kojima je stvarana samostalna Hrvatska država, doprinosom hrvatskih branitelja i prijenosom tih snažnih poruka zajedništva, koje su prisutne među braniteljskom populacijom i koje nosimo još iz Domovinskog rata – istaknuo je također ministar Medved.

Ovom prigodom predsjednica Grabar Kitarović odlikovala je zaslužne pripadnike Gromova. Odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog dobiva Davor Kantolić, Red bana Josipa Jelačića Mile Krišto, Red hrvatskog trolista Tonći Soža, Željko Ćubela, Milan Valentić i Siniša Periček, a Red hrvatskog pletera Branko Kolarić, Alen Dumbović i Mijo Celčić. Na svečanosti u festivalskoj dvorani poštansku markicu, koja je izdana u sklopu obilježavanja 28. obljetnice osnivanja Gromova predstavio je Alen Gerek iz Hrvatskih pošta.

Himnu  Republike Hrvatske otpjevala je Jill Letizia Kantolić, dok je u popratnom programu nastupio KUD Ilirci iz Krapine.

Tijekom dva dana u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda u Krapini zainteresirani su mogli razgledati Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Hrvatske vojske. Svečano obilježavanje godišnjica održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  a organizirala ga je  Udruga ratnih veterana „Gromova“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *