Festivalčić – završno događanje četverogodišnjeg projekta Baltazar 4

Radni sastanak načelnika Cvrtile i ministra Horvata
11. lipnja 2021.
Radni sastanak gradonačelnika Zorana Gregurovića i ministra Darka Horvata
11. lipnja 2021.

Festivalčić – završno događanje četverogodišnjeg projekta Baltazar 4

Održano je online izdanje Festivalčića, događanja kojim je obilježen uspješan završetak provedbe četverogodišnjeg projekta Baltazar 4, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda a kojim su za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Krapinsko-zagorske županije bili osiguravani pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici.

Osim nositelja projekta Krapinsko-zagorske županije, u provedbu su kao partneri bile uključene osnovne i srednje škole s područja županije, Grad Krapina, Općina Stubičke Toplice i Zagorska razvojna agencija. Na području Krapinsko-zagorske županije pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju, osim kroz projekt Baltazar 4, bili su osigurani i kroz projekte pet udruga s područja županije – Udruge distrofičara Krapina, Udruge mladih Feniks, Udruge invalida Bedekovčina, Udruge Sveta Ana iz Lobora i Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije. Domaćin događanja bila je Srednja škola Krapina a sudionike su pozdravile zamjenica župana Jasna Petek te ispred Grada Krapine pročelnica Andrea Cobović.

U programu ovogodišnjeg Festivalčića sudjelovali su  učenice i učenici iz 13 škola partnera u projektu Baltazar 4. Unatoč brojnim izazovima s kojima su se suočavali tijekom šk. god. zbog epidemije korona virusa, učenici,  pomoćnici u nastavi i  učitelji prilagodili su se novim okolnostima i marljivo su nastavili stvarati. Iako danas fizički nisu bili zajedno, ipak su se predstavili i to sa svojim prethodno snimljenim radovima! U programu su sudjelovali učenice i učenici iz: OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Ljudevita Gaja Krapina, OŠ Vladimira Nazora Budinščina, OŠ Đure Prejca Desinić, OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutla, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, COO Krapinske Toplice, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor , OŠ Marija Bistrica, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Stubičke Toplice, OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok.

Čestitke i pohvale povodom uspješnog završetka projekta Baltazar 4 uputila je i Mara Capar, viša savjetnica za stručne suradnike defektologe iz Agencije za odgoj i obrazovanje. „Svaki učenik ima pravo na obrazovanje i treba mu se pružiti prilika postići prihvatljivu razina znanja, što je Krapinsko-zagorska županija osigurala uz primjerenu profesionalnu podršku pomoćnika i stručno-komunikacijskih posrednika vodeći brigu o širokoj raznolikosti, jedinstvenim osobinama učeničkih karakteristika i potreba, sukladno njihovim mogućnostima. Osiguravanje primjerene profesionalne podrške pomoćnika u nastavi i stručno-komunikacijskih posrednika za učenike iz osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, uz poticanje pozitivnog stava u društvu doprinose poboljšanju kvalitete i dostojanstvu života učenika i njihovih obitelji kao i izgradnji inkluzivnog obrazovanja „škole za sve učenike“ na ravnopravnoj osnovi. Posebno bih pohvalila i provedeno istraživanje u sklopu projekta – koje predstavlja vrijedan doprinos u razvoju daljnjih smjernica profesionalne podrške pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika u radu s učenicima i suradnji s učiteljima/nastavnicima, koordinatorima i roditeljima, u najboljem interesu učenika s teškoćama. Vjerujem da će iskustva, prikazani primjeri publikacija i istraživanja pomoći mnogim dionicima–odgoja i obrazovanja u pružanju profesionalne podrške i suradnje pomoćnika u nastavi i stručno-komunikacijskih posrednika, stvarajući kvalitetnu inkluzivnu kulturu škola“, rekla je Mara Capar. 

Odgovori