Dekani hrvatskih veleučilišta na primanju kod gradonačelnika Krapine Gregurovića

Ove subote u Radoboju 11. manifestacija “Dani orhideja”
9. svibnja 2024.
U Krapini održana akcija darivanja krvi za žene
10. svibnja 2024.

Dekani hrvatskih veleučilišta na primanju kod gradonačelnika Krapine Gregurovića

Članove Odbora javnih veleučilišta Zbora veleučilišta RH, dekane javnih veleučilišta i visokih škola, koji borave u Krapini, u četvrtak je u prostorima Grada primio gradonačelnik i novoizabrani saborski zastupnik Zoran Gregurović. Predstavljajući ukratko povijest Grada Krapine, a posebice područje obrazovanja, gradonačelnik je naglasio kako ono seže još u 17. stoljeće kada su franjevci sagradili samostan u kojem je organiziran studij filozofije za druge franjevačke redove. „Povijest visokog školstva u Krapini datira nekoliko stoljeća unazad, ali je ta bogata tradicija narušena određenim zatišjem koje se na svu sreću završilo prije 20-ak godina osnivanjem Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina gdje posebna zahvala ide Antunu Presečkom i aktualnom dekanu Nenadu Sikirici, pokretačima ideje osnivanja Veleučilišta“, rekao je Gregurović dodajući kako je osnivanje Veleučilišta dalo jedan novi zamah ne samo Gradu Krapini već cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji. Gregurović je obećao daljnju potporu Grada Krapine daljnjem razvoju Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina odnosno podizanja te obrazovne institucije na još višu razinu. Najavio je i rješavanje problema prostora koji je hitno potreban Veleučilištu. „Budući da OŠ Ljudevit Gaj ne možemo dograditi kako bi sva djeca mogla pohađati u tom objektu nastavu u jednoj smjeni krenut će se u izgradnju novog objekta škole. U tom slučaju nakon izgradnje nove osnovne škole Veleučilište bi moglo svoje mjesto naći u sadašnjem objektu OŠ Ljudevit Gaj“, najavio je Gregurović.

Da Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina ima odličnog partnera u Gradu Krapini potvrdio je dekan Sikirica. Izrazio je i zadovoljstvo što je upravo Krapina ovih dana domaćin sjednice Odbora javnih učilišta, Zbora veleučilišta Republike Hrvatske. „Na sjednici u petak raspravljat ćemo o aktualnim temama. Moram reći da je pun pogodak što se nalazimo svaka tri mjeseca da preispitamo najnovija događanja. Kada zajedno radimo na rješavanju eventualnih problema to daje najbolje rezultate“, poručio je dekan Sikirica.

Predsjednik Odbora javnih veleučilišta i dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke, Željko Sudarić, kao jedan od problema naveo je upisne kvote, ali da i za to postoji rješenje odnosno da je bitna sinergija s lokalnom, regionalnom i nacionalnom razinom. Zaključio je da se upravo na primjeru Grada Krapine i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina vide pozitivni učinci te sinergije. „Veleučilište u Krapini ima odlične upisne rezultate i vjerujem da će u budućnosti to biti i bolje“, zaključio je Sudarić.

Na primanju je bio i jedan od osnivača VHZK-a i poznati zagorski gospodarstvenik, Antun Presečki, koji se prisjetio koji je bio jedan od njegovih glavnih motiva za osnivanje veleučilišta u Krapini. „Uvijek su se zbijale šale na račun Zagoraca da se oni rađaju sa „malom maturom“. Mene je osobno to smetalo i odlučio sam svo svoje znanje, trud i energiju usmjeriti na osnivanje veleučilišta ovdje u Krapini i u tome smo uspjeli. Nije ispočetka bilo lako, ali smo bili uporni i Veleučilište iz godine u godinu ide naprijed“,naglasio je Presečki. Uz brojne dekane javnih veleučilišta i visokih škola na primanju u Krapini bio je i Tomislav Marković, direktor Direkcije upravljanja područnim uredima HBOR-a.

Comments are closed.