Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Herak: „Volontersko vođenje Općine u četiri godine mandata donijet će uštedu od milijun kuna”
8. svibnja 2021.
Krapinsko-zagorsku županiju posjetila ministrica Obuljen Koržinek
8. svibnja 2021.

Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom “Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke” donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO.


Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe. „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, “Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke” poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla – zbor od šesnaest umjetnika“, kaže Šokac.

Velika se pozornost dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog, mogu promatrati i rednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju. Primjerice, popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću u “Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli”. „LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu – iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje“, dodaje Šokac.

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

CD Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke u izdanju Ansambla LADO i Mast Produkcije može se pronaći na prodajnim mjestima u Zagrebu (Aquarius CD Shop, Varšavska 13; Croatia Records, Gundulićeva 3;Dancing Bear, Gundulićeva 7), Rijeci (Dallas Music Shop, Splitska 2a) i Splitu (Dancing Bear, Dioklecijanova 6).

Također, CD se može naručiti i slanjem e-maila na info@mastprodukcija.hr, a album se može slušati i putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotyfija, iTunesa, Shazama, Google Playa i drugih – ansambllado.hearnow.com

Album je na sam blagdan Uskrsa LADO najavio singlom Veseli se, o Marijo. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

Comments are closed.