In memoriam Viktor Crnek

Tiskan letak Eko-staza Cesarskom gorom
12. listopada 2016.
Štefica Gulija pobjednica Interslasta
12. listopada 2016.

In memoriam Viktor Crnek

Jučer je u 83. godini preminuo Viktor Crnek, dugogodišnji direktor Tjedna kajkavske kulture, začetnik dječjeg festivala „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”, od samih početaka redoviti sudionik i organizator „velikog” Festivala kajkavskih popevki, osnivač Kulturno-umjetničkog društva „Ilirci”, znameniti Krapinčanin – Viktor Crnek.
Rođen je 25. veljače 1934. u Radoboju, osnovnu školu polazio je u Krapini i Radoboju, a srednju u Čakovcu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te službovao u Petrinji, Jabukovcu. Potom stiže u Krapinu gdje je radio kao učitelj u OŠ Ljudevit Gaj, a bio je i ravnatelj u OŠ Augusta Cesarca. . .Idejni je začetnik i osnivač KUD-a „Ilirci”. Danas u Društvu djeluje Mješoviti pjevački zbor i orkestar, a svom su osnivaču 2011. godine dodijelili titulu doživotnog počasnog predsjednika. Njegov opus broji 76 skladbi– bezvremenske su popevke Kajkavski akvarel, Bešte dečki, idu puce, Dugo, dugo ja o tebi senjam, Japa, japa, kak si škrt, Stiha zvezde, stiha reči, Dve reči za domaju, Krapina moja tak imam te rad…
U tradicionalne manifestacije Tjedna kajkavske kulture ubraja se i Recital kajkavske poezije koji je poveznica s popevkama. Zahvaljujući spomenutom Recitalu, svjetlo dana 2012. g. ugledao je i kajkavski rječnik Viktora Crneka, tiskan pod naslovom Kaj ne bi pozabili, a izdalo ga je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina. Grad Krapina odužio se svom festivalskom doajenu pa je tako 2005. godine dobio Povelju Grada Krapine te 2007. godine najviše gradsko odličje, nagradu za životno djelo, za osobite zasluge i uspjehe u promicanju glazbene kulture i očuvanju kajkavskog izričaja. Krapinsko-zagorska županija ove mu je godine dodijelila Plaketu za životno djelo. Ovom znamenitom Krapinčanu koji je zadužio svoj grad i koji mu je poklonio mnoštvo glazbenih radosti možemo kazati samo VELIKA HVALA! Završit ćemo s njegovim riječima: „… Vidite, ja sam uvijek imao želju, u čemu sam djelomično i uspio, a to je da moj grad ima nešto prepoznatljivo, da u mojem gradu svi vole glazbu kao ja, da svi mladi rade na identitetu Krapine…». Ispračaj Viktora Crneka biti će sutra u 15 sati na Gradskom groblju u Krapini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *