ZGF KRIJESNICA

Radio Hrvatsko zagorje Krapina od svog osnutka punu pozornost i dostojan prostor posvećuje zagorskoj glazbi, njezinoj afirmaciji i promičbi. Svoju popularnost sedamdesetih i početkom osamdesetih godina mnogi zagorski sastavi duguju upravo Radiju Hrvatsko zagorje – Krapina i snimkama načinjenim u studiju tog radija.

Krijesnica je potekla iz radijske emisije Zagorska krijesnica, koju je u programu radija inicirao naš urednik Ivica Tušek i potrudio se pronaći dobrog suradnika, voditelja emisije, poznatog zagorskog glazbenika Ivicu Pepelka. Tako je to počelo pred desetak godina.

Kroz sve ove godine Krijesnica je doživljavala ogromne pomake i promjene… Krenulo se od okupljanja zagorskih glazbenika u festivalskoj dvorani, a danas ponosno predstavljamo jedan od respektabilnih hrvatskih festivala, kako u narodnoj, tako i zabavnoj večeri.

Prvih godina Krijesnica i nije bila zamišljena kao festivalska priredba. Trebao je to biti poklon Radija Hrvatsko zagorje Krapina obogaćenju sadržaja Tjedna kajkavske kulture. Naime, bilo je to vrijeme kad se u pomanjkanju domaće odnosno zagorske produkcije sve više u popratnim sadržajima Svečanostima kajkavskih popevki plasirala glazba na štokavskom. Na samom festivalu koji je uvijek imao visoke autorske standarde i profesionalne glazbenike, nije bilo mjesta za male zagorske sastave. Kao medij koji osluškuje želje svojih slušatelja, osjetili smo potrebu sviranja i promicanja zagorske glazbe i glazbenika, što se pokazalo vrlo uspješnim. Krijesnica danas, ne odstupa u kvaliteti od ostalih hrvatskih festivala, a takvim ga čine njegova autentičnost i samosvojnost, nove ideje, kvalitetni autori i glazbenici.

Krijesnica je potpomognuta brojnim glazbenim stručnjacima i što se tiče večeri narodne glazbe tamburaške i violinsko cimbulaških sastava, to je zasigurno najveća i najkvalitetnija priredba kajkavskog podneblja.