Krijesnica obogatila zagorsku glazbenu škrinjicu sa preko 650 skladbi

img_2313-krijOvaj je petak u krapinskoj festivalskog dvorani, u organizaciji Radija Hrvatsko zagorje Krapina, u punom sjaju po 20.-ti put zasvijetlila „Krijesnica“. Brojni izvođači svojim su pjesmama obilježili ovo jubilarno izdanje Zagorskog glazbenog festivala „Krijesnica“. Nastupili su Kavaliri, Tamburaški sastav Krijesnice, Siniša Miklaužić, Klapa Kmeti, Kristina Anđelka Đopar, Ženska vokalna grupa Lire i tamburaši KUD-a Đurmanec, Andrija Kos i Tamburaški sastav Zlatni trzaj, Ivan Brezni i KUD Klaruš Maruševec, AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje, Klapa Bjelovar, Siniša Belošević, Vokalno instrumentalni sastav JOKS i Voklani sastav Stari pajdaši, Srečko Blažičko, Dario Došlić i prijatelji Krijesnice. Ovaj festival svake godine iznjedri niz uspješnica, a tako će sudeći prema reakcijama publike biti i ove godine. Krijesnica je iznijedrila brojne skladbe, brojne popevke. Zagorsku glazbenu škrinjicu obogatila je sa njih preko 650. Ove godine je podarila 13 novih. Posjetitelji su mogli uživati u svim vidovima glazbenog stvaralaštva u Hrvatskom zagorju, a čijem je okupljanju „Krijesnica“ svih ovih godina ostala vjerna. Pozdravili su to i izvođači koji su već više godina sudionici Krijesnice, ali i debitanti. Za vjernost „Krijesnici“, na ovogodišnjoj jubilarnoj, uslijedile su zahvale organizatora autorima i izvođačima koji su do sada podarili najviše pjesama, odnosno najviše puta nastupili na Krijesnici, zahvale stalnim pokroviteljima. Zahvale-grafike priznatog umjetnika Stjepana Đukića Pište dodijeljene su Davoru Totoviću i Toniju Eteroviću koji su i tonskim studijima od prve Krijesnice pomogli produkciju skladbi Festivala, posthumno zahvala je dodijeljena dr. Marijanu Jergoviću koje je podario Krijesnici, ukupno 31 skladbu. Priznanje je primila njegova supruga gospođa Jergović. Zahvala je dodijeljena i Zorici Klinžić čiji su stihovi do sada 16 puta uglazbljeni, te Kavalirima koji su nastupili na svakoj „Krijesnici“, vršnjacima „Krijesnice“ koji će ovu godinu pamtiti po obilježavanju svojih prvih 20 godina. Za podršku Krijesnici zahvale su dodijeljene i Gradu Krapini i Krapinsko-zagorskoj županiji, a na Krijesnici primili su ih gradonačelnik Zoran Gregurović i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, koji su čestitali Radiju Hrvatsko zagorje Krapina na jubilarnoj Krijesnici i na gotovo pola stoljeća rada. Zahvale – grafike, uručio je sam autor poznati umjetnik Stjepan Đukić Pišta.
U listopadskim danima, uz ZGF Krijesnicu, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, organizirana su i prigodna prateća događanja. Ove godine ususret Krijesnici, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, otvorena je izložba dr. Rajka Fureša, „Zagorske gredice“ i „20 godina ZGF Krijesnica“, a u zgradi Muzeja krapinskih neandertalaca, u organizaciji Radija Hrvatsko zagorje Krapina i Filatelističkog društva Zaboky, filatelistička izložba „Glazbena umjetnost na poštanskim markama“. Uz 20. –ti Zagorski glazbeni festival Krijesnicu, u petak je u krapinskoj pošti bio u uporabi i prigodan– žig Krijesnice.
( foto: Dragan Kušec, Foto klub Krapina)

Ove fotografije i tekstovi podliježu zaštiti autorskih prava. Neovlašteni download ili neovlašteno korištenje bilo koje od fotografija ili teksta smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi! Za informacije ili korištenje slika javite se na mailove info@rhzk.hr ili program@rhzk.hr COPYRIGHT NOTICE ©

Objavljeno: Ponedjeljak, 24.10.2016. u 9:25 sati.